Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs pirmdien vienojies ar Valsts vides dienesta (VVD) vadītāju Vili Avotiņu par darba attiecību pārtraukšanu no 10. jūnija.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūru BNS informēja, ka par neprofesionālu VVD vadītāja darbu liecina pēdējā laikā izgaismojušies tādi vides aizsardzības prasību pārkāpumi kā Karvas HES, "Man-Tess" un to darbības ietekmes uz vidi nepietiekama un novēlota kontrole, neatbilstošs vides inspektoru tehniskais nodrošinājums, haoss piesārņojošo darbību atļauju izsniegšanas procedūrās, kā arī neveiksmīgi organizēti liela apmēra iepirkumi ar negatīvām ilgtermiņa sekām VVD budžetā.

Savukārt Avotiņš sarunā ar aģeetūru BNS pauda pārsteigumu par šiem pārmetumiem un norādīja, ka pēdējo divu mēnešu laikā ar ministru klātienē nemaz nav ticies un arī par datumu, kad viņam jāpamet amats, viņš uzzināja vien no aģentūras BNS. Avotiņš teica, ka vairāki pārmetumi, kas viņam tiek izteikti, nemaz nav VVD atbildība.

Piemēram, runājot par iepirkumiem, viņš sacīja, ka runa varētu būt par pēdējā laikā skaļāku rezonansi ieguvušo konkursu par specializētā kuģa iegādi zvejas kontrolei un vides monitoringam jūrā, bet šajā gadījumā konkursu rīkoja ministrija, nevis dienests.

VARAM paziņojumā presei uzsver, ka pēdējos gados, īstenojot nopietnus taupības pasākumus, arī VVD vadībai bija jāizšķiras par prioritāriem uzdevumiem, "kuru kvalitatīvai īstenošanai nedrīkstēja lineāri samazināt finansējumu, funkciju nodrošinājumam un algu samazinājumam pakļaujot primāri tiešos darba darītājus – vides inspektorus".

"Pašlaik redzams, ka VVD vadības izvēlētie risinājumi nebija ilgtspējīgi un lielākā daļa īstenoto taupības pasākumu vistiešāk skāruši vides inspektoru atalgojumus un tehnisko nodrošinājumu, kas objektīvi samazina darbinieku iespējas veikt visas tiem uzdotās funkcijas," paudis VARAM.

Sprūdžs uzsvēris, ka "katras iestādes vadītāja tieša atbildība ir spēja strādāt efektīvi, nodrošinot iespējas iestādes darbiniekiem pildīt tiem uzliktos pienākumus. Šis viennozīmīgi ir vadītāja iniciatīvas un rīcībspējas jautājums".

"Lai nodrošinātu, ka par vides kvalitātes kontroli atbildīgā iestāde funkcionē efektīvi un sasniedz tās darbībā izvirzītos mērķus, drīzumā atklātā konkursā tiks meklēts jauns VVD ģenerāldirektors," paskaidro VARAM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!