Foto: LETA
Korģenes mājās "Birztaliņas" pagājušajā nedēļā aizdegusies kūla, māju saimniecei dedzinot no puķēm novāktos zarus. Sieviete šobrīd pagalam noraizējusies, ka postījumi lēsti lielāki nekā, viņasprāt, esot patiesībā un bažījas par iespējamo adminstratīvo sodu par kūlas degšanu uz viņas pašas zemes, vēsta laikraksts "Auseklis".

Korģeniete vērsusies laikraksta "Auseklis" redakcijā, lai paustu savu sarūgtinājumu par publiskoto informāciju, ka kūla degusi 2500 kvadrātmetru platībā. Kundze teritoriju esot pārmērījusi, un šī postījumi esot uz pusi mazākā laukumā. Sieviete bažījas, ka viņai sods būs jāmaksā par liekāku platību, nekā patiesībā dedzis.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Limbažu daļas priekšnieks Arnis Banders skaidrojis, ka likums nosaka: zemju īpašniekiem jānodrošina apstākļi, lai nejauši izmests sērkociņš neizraisītu ugunsgrēkus. Tādā gadījumā īpašniekiem draud adminstratīvais sods. "Tas ir viens no veidiem, kā cīnīties pret kūlas ugunsgrēkiem," skaidrojis Banders. Viņš arī atzina, ka VUGD nav mēraparātu, lai precīzi noteiktu degušo platību. Tas tiek darīts, tā sakot, "uz aci".

Sieviete laikrakstam atzīstas, ka vainojama kūlas ugunsgrēka izraisīšanā. Kad viņa aidedzinājusi no puķēm novāktos zarus, vējš liesmu iepūtis kūlā. "Es netaisījos kūlu dedzināt! Un mēs paši uguni būtu nodzēsuši. Kaimiņi atskrēja palīgā, akā ir sūknis, ir arī šļūtene. Ugunsdzēsējiem nebija, ko dzēst," laikrakstam skaidro sieviete. Pavisam ieradušās trīs ugunsdzēsēju mašīnas.

Pirmie kūlas degšanas vietā bija brīvprātīgie Korģenes ugunsdzēsēji, tad atbraukuši profesionāļi no Salacgrīvas posteņa. Armands Persidkis no Salacgrīcas posteņa teic: situācija "Birztaliņās" neesot vis bijusi tik nevainīga, kā apraksta korģeniete. Lai arī brīvprātīgie kūlas degšanu bija lokalizējuši, taču dzēsts tika jau pašā meža malā. Neesot bijis tālu līdz uguns iespruktu mežā. Notikuma vietā ugunsdzēsējs neesot arī manījis nevienu palīgu, bijusi vairs pati mājas saimniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!