Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) seminārā par vardarbības demonstrēšanu televīzijas (TV) programmās raidorganizāciju pārstāvji un padomes locekļi tā arī nevienojās, kas ir vardarbība TV un kurā laikā to drīkst demonstrēt.
NRTP apstiprinājusi instrukciju "Par bērnu un pusaudžu aizsardzību pret vardarbības kaitīgo ietekmi televīzijas raidījumos". Tā izraisījusi asas iebildes un diskusijas raidorganizāciju vidū, jo mediju pārstāvji uzskata, ka instrukcija ierobežos iespējas veidot televīziju programmas, turklāt vardarbības vērtēšanas kritēriji dokumentā esot neskaidri.

Kā žurnālistiem norādīja NRTP locekle Dace Ķezbere, instrukcija izdota padomes iekšējai lietošanai, raugoties, kā tiek pildīta Radio un televīzijas likuma 18.panta piektā daļa, kas nosaka, ka raidorganizācijas laikā no plkst.7 līdz 22 bez tehniskiem bloķēšanas līdzekļiem programmā nedrīkst ievietot materiālus, kas var kaitēt bērnu un pusaudžu fiziskajai, garīgajai un tikumiskajai attīstībai.

Ķezbere uzsvēra, ka līdz ar instrukciju "padome netaisīs soda bataljonu un neskatīsies 250 filmas", bet šis dokuments būs instruments, kas padomei un instrukcijas uzraudzības komisijai palīdzēs izvērtēt - bijis likuma pārkāpums vai ne.

Arī komisijas locekle, Rīgas Galvenās policijas pārvaldes preses centra vadītāja Ieva Zvīdre uzsvēra, ka tā "nebūs cenzūra visai televīzijas programmai", bet gan mehānisms, lai novērtētu sūdzības par konkrētiem pārkāpumiem.

Savukārt mediju pārstāvji uzskata - galvenā problēma ir tā, ka padome "līdz galam nenoformulē spēles noteikumus". Pilsētas kanāla TV5 programmu direktore Gunta Līdaka uzsvēra, ka galvenie iebildumi ir par vardarbības vērtēšanas principiem, kādus padome saskaņā ar šo instrukciju grasās izmantot.

Viņasprāt, par vardarbību TV programmās būtu jārunā komplicēti, turklāt jābūt noteiktai valsts politikai, kas novērtētu vardarbības ietekmi uz bērnu psihi.

Nenonākuši ne pie kāda kompromisa ar mediju pārstāvjiem, NRTP locekļi solīja runāto pārspriest padomē. Iespējams, tiks pieņemts lēmums ieviest 3 vai 6 mēnešus ilgu pārbaudes laiku, kurā izmēģinās, kā reāli instrukcija varētu darboties.

Instrukcijā, kuras autors ir NRTP loceklis Oļģerts Dzenītis, par vardarbības ainām, ko televīzijas nedrīkst rādīt laikā no plkst.7 līdz 22, noteiktas, piemēram, taisnīguma aizstāvju cīņa ar noziedzniekiem, noziedznieku savstarpēja cīņa, vardarbība ģimenē vai sadzīvē, izvarotāji, fiziska ķermeņu saskarsmes vardarbība, kara vardarbība, fiziska spīdzināšana u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!