Žurnāls "Newsweek International" Baltijas valstu integrācijai Eiropas Savienībā (ES) veltītā rakstā norāda uz daudzo Baltijas valstu iedzīvotāju eiroskepsi.
"Ne visi šajā Austrumeiropas daļā tik ļoti vēlas iestāties ES. Nākamgad visās trijās Baltijas valstīs ir paredzēts rīkot referendumus par iestāšanos ES, taču liela iedzīvotāju daļa vēl nezina, vai to atbalstīt vai ne, savukārt daļa ir noskaņota negatīvi," raksta žurnāls.

Žurnāls atsaucas uz šovasar veiktu Eiropas Komisijas (EK) pētījumu, kas liecina, ka tikai 38% igauņu, 46% latviešu un 55% lietuviešu atbalsta savu valstu iestāšanos ES.

"Daudzi baltieši izsaka šaubas par to, kādēļ gan viņiem vajadzētu atteikties no tik grūti izcīnītās neatkarības, lai no jauna pievienotos kādai citai "savienībai"," raksta žurnāls. No otras puses, vairums baltiešu atbalsta pievienošanos NATO, jo tā sniegs drošības garantijas, kuras vēsturiski Baltijas valstīm trūkušas.

Izdevums raksta, ka daudzi Baltijas valstīs ES uzskata par birokrātijas pārslogotu milzu mehānismu, kas apdraud reģiona nesen atgūto neatkarību un valstu suverenitāti. Citos savukārt bažas vieš iespējamā komunālo maksājumu sadārdzināšanās, kā arī iespēja, ka ārvalstnieki izpirks vietējo zemi. Daudzus uztraucot arī draudi Baltijas tautu nacionālajām identitātēm, kas var rasties, iestājoties ES.

Žurnāls akcentē arī Baltijas valstu zemnieku neapmierinātību ar savu potenciālo stāvokli ES. Rakstā tiek minēts, ka daudzus Baltijas valstu ekonomistus satrauc apstāklis, ka, iestājoties ES, nāksies mainīt liberālos, uz brīvo tirgu vērstos likumus pret citiem, sociālistiski orientētiem likumiem.

"Newsweek International" citē Igaunijas bijušo ārlietu ministru Tomasu Hendriku Ilvesu, kurš norāda, ka Baltijas valstīm nav citu attīstības alternatīvu, kā vienīgi pievienošanās ES. "Ja mēs jau būtu NATO sastāvā, mūsu austrumu kaimiņš būtu Zviedrija un mēs sēdētu uz naftas laukiem, tad gan mēs varētu vēl diskutēt par šo jautājumu," žurnālam pauž Ilvess. Viņš un citi ES atbalstošie politiķi uzsver, ka Baltijas valstīm visnepieciešamākā lieta ir tiešās ārvalstu investīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!