Grupa Nigērijas iedzīvotāju mēģināja pārliecināt Latvijā reģistrētu starptautisku valodu pakalpojumu uzņēmumu "Baltic Media Ltd", lai saņemtu oficiālu ielūgumu no šī uzņēmuma ierasties Latvijā latviešu un spāņu valodu apguvei. Firmai gan radās aizdomas, ka šie cilvēki vēlas vienkārši ieceļot Eiropas Savienībā, informēja firmas pārstāvji.
Uzņēmuma vadība uzskata, ka nigēriešu mērķis nav būt par 'Baltic Media Ltd' klientiem un mācīties latviešu valodu četras stundas katru dienu (kā šī cilvēku grupa sola sarakstē), bet gan veids kā pasaules nabadzīgākās valsts iedzīvotāji mēģina izmantot starptautiski pazīstamus Latvijas uzņēmumus vīzu saņemšanai, lai ieceļotu ES.

"Mūs piesardzīgus darīja uzstājīgā nigēriešu prasība par katru cenu saņemt ielūgumu ierasties Latvijā, lai kļūtu par mūsu klientiem, apgūstot valodas, pēc kurām, mūsuprāt, Nigērijā nav nekāda pieprasījuma. Viņus nemaz neinteresēja pakalpojuma cenas. Šiem Nigērijas vīriešiem acīmredzot ir citi mērķi un tas, ka šis grupas organizētājs kā firmas e-pasta adresi uzrāda tikai kādu interneta portāla "Yahoo" adresi un tikai mobilos telefonus, liecina, ka mums nav darīšana ar nopietnu Nigērijas firmu," uzsver "Baltic Media Ltd" valdes loceklis Guntars Veinbergs.

Nigērijas pilsoņu grupa kontaktu ar Baltic Media uzņēma janvāra beigās caur uzņēmuma mājas lapu, reģistrējoties klientu kontaktu lapā un izrādot interesi par visu pakalpojumu spektru sākot no tulkojumiem līdz PR kursiem. Sākumā grupa vēlējās ierasties Latvijā lai apspriestu tulkošanas projektus, taču vēlāk, izvēlējās apgūt latviešu valodu. Nigērieši ir nosūtījusi "Baltic Media" savus personu datus, kas nepieciešami ielūgumam un biznesa vīzu saņemšanai.

"Mēs vēlamies informēt Latvijas uzņēmumus, ka ES valstīs arī citi uzņēmumi saņem šādus un līdzīgus sadarbības piedāvājumus no Nigērijai līdzīgām valstīm, lai tikai iegūtu oficiālu ielūgumu, uz kur pamata pieprasītu biznesa vīzas," stāsta Veinbergs. "Pavisam nesen Zviedrijā, kur darbojas mūsu mātes uzņēmums, Zviedrijas ārlietu departaments brīdināja zviedru firmas par šādiem viltus klientiem un sadarbības partneriem, kas saņemot Zviedrijas firmu uzaicinājumus, ieceļo gan valstī (bieži vien ar viltotām vīzām), taču pie uzaicinātāja nemaz neierodas," klāsta firmas vadītājs.

"Baltic Media Ltd" galīgo lēmumu, kā rīkoties ar šādiem darījumu partneriem, pieņems konsultējoties Latvijas Ārlietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!