Foto: Rīgas Pašvaldības policija

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) vērsies pie sabiedrības ar paziņojumu, kurā lūdz neizmantot ārkārtas tālruni 113 kā uzziņu tālruni, kur iegūt informāciju par "Covid-19", lai neradītu risku citiem cilvēkiem saņemt palīdzību dzīvībai kritiskās situācijās.

"Šobrīd, 12. marta vakarā, uz ārkārtas tālruni 113 saņemam daudz zvanu! Liela daļa no tiem nav saistīta ar veselības stāvokļa pasliktināšanos vai dzīvības apdraudējumu," portāls "Delfi" uzzināja NMPD

"Ja vēlaties iegūt informāciju vai uzdot jautājumus par "Covid-19", jāzvana rīt no plkst. 8:30 uz @SPKC informatīvo tālruni 67387661. Plašāku informāciju var lasīt arī SPKC mājaslapā," norāda NMPD.

Saistībā ar "Covid-19" uz ārkārtas tālruni 113 ir jāzvana tikai tiem cilvēkiem, kuri apmeklējuši saslimšanas skartās valstis – Nīderlandi, Lielbritāniju, Zviedriju, Norvēģiju, Beļģiju, Dāniju, ASV, Grieķiju, Islandi, Spāniju, Franciju, Vāciju, Šveici, Austriju, Itāliju, Japānu, Singapūru, Dienvidkoreju, Irānu, Ķīnu – un kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies saslimšanas simptomi - paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums.

Tā kā analīžu noņemšana notiek tikai dienas laikā, NMPD aicina zvanīt piektdien darba laikā.

Taču situācijās, ja saslimšanas simptomi ir nopietni, piemēram, elpas trūkums, ļoti augsta temperatūra, uz 113 jāzvana jebkurā laikā.

"Esam saprotoši," skubina NMPD.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien, 12. martā, sasauca Krīzes vadības padomes sēdi saistībā ar Pasaules veselības organizācijas paziņojumu, ka koronavīrusa un tā izraisītās slimības "Covid-19" izplatība sasniegusi globālas pandēmijas apmērus. Tāpat tika sasaukta arī valdības ārkārtas sēde, kurā nolemts saistībā vīrusa izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināt ārkārtējo situāciju, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu.

Amatpersonu paziņojumu pēc šīm divām sēdēm iespējams noskatīties šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!