Foto: LETA

No pirmdienas, 18. oktobra, braukšanas maksas atlaides sabiedriskajā transportā nepiemēros, ja nebūs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, portālu "Delfi" informēja Satiksmes ministrijas (SM) komunikācijas nodaļa.

Braukšanas maksas atvieglojumi nepienāksies pilngadīgām personām, kurām nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, maršrutos, ko nodrošina sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējs, kurš saņem dotāciju no valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļiem.

Lai primāri nodrošinātu skolēnu, studentu un izglītības iestāžu mācībspēku nokļūšanu uz un no mācību iestādēm, pasažieru skaits transportlīdzeklī nedrīkst pārsniegt 80% no transportlīdzekļa ietilpības, paskaidroja SM.

Pieturvietās ārpus reģionālās nozīmes maršrutu galapunktiem, ja nepieciešams uzņemt pasažierus, ietilpība noteikta 85% apmērā.

Sabiedriskajā transportā obligāti jālieto sejas un deguna maska, jāievēro distance, atgādina SM.

Lai mazinātu epidemioloģiskos riskus, pārvadātājam ir jānodrošina regulāra transportlīdzekļa dezinfekcija un salona vēdināšana.

Šāda kārtība noteikta uz ārkārtējās situācijas laiku, proti, līdz 2022. gada 11. janvārim.

Ja transportlīdzeklī tā specifikas dēļ nav iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, pasažieriem jāizvēlas vietas tā, lai transportlīdzekļa salons būtu vienmērīgi piepildīts.

Ņemot vērā augtos epidemioloģiskos riskus, SM aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un ievērot visus noteiktos drošības pasākumu – ievērot divu metru distanci, mazgāt rokas, vēdināt telpas un lietot sejas maskas visur, kur tās ir jālieto.

"Katra cilvēka izlēmīga rīcība, rūpīgi ievērojot visus drošības pasākumus un vakcinējoties, palīdz apturēt pandēmiju un atgriezties ierastajā ikdienas dzīves ritmā," preses paziņojumā medijiem rakstīja SM komunikācijas nodaļa.

"Delfi" jau ziņoja, ka, ņemot vērā straujo Covid-19 izplatību, Latvijā no 11. oktobra līdz 11. janvārim izsludināta ārkārtējā situācija.

Ārkārtējās situācijas laikā tiks paredzēti jauni ierobežojumi tirdzniecībā, ēdināšanā un kultūras pasākumu organizēšanā, kā arī pienākums līdz 15. novembrim vakcinēties valsts pārvaldē un pašvaldību iestādēs strādājošajiem.

Sīkāk par izmaiņām var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!