Tieslietu ministrija (TM) ir gatava no 2000.gada 1.janvāra pārņemt ieslodzījuma vietas savā pārraudzībā, žurnālistiem trešdien paziņoja tieslietu ministrs Valdis Birkavs.
"Mēs esam gatavi, visi lēmumi arī ir gatavi. Arī Ieslodzījuma vietu pārvalde, darbinieki un arī tie, kas atrodas ieslodzījuma vietās, var neuztraukties - viss notiks mierīgi bez satricinājumiem un skaidru perspektīvu," teica Birkavs.

Joprojām neesot atrisinātas vairākas problēmas - nav skaidrības par to, kam būs jāsedz 685 tūkstošu latu pārāds, kas cietumiem iekrājies kopš 1992. gada. Iepriekš tika pieļauts, ka parādu varētu atstāt Iekšlietu ministrijai (IeM), kuras sastāvā cietumi pie parādiem tikuši.

Tomēr tagad nolemts, ka par parādiem vēl spriedīs TM, IeM un Finasu ministrijas pārstāvji.

Tāpat līdz galam neesot sagatavots jaunais likums par ieslodzījuma vietām, kurš arī noteiktu TM pārraudzību pār cietumiem. Birkavs sacīja, ka likums esot bijis sagatavots, tomēr tas viņu neesot apmierinājis.

Līdz šim nav arī pabeigta ieslodzījuma vietu pāreja uz profesionālo apsardzi - Brasas, Jelgavas, Jēkabpils, Matīsa, Pārlielupes, Šķirotavas un Valmieras cietumu ārējā apsardze pagaidām paliek IeM pārziņā.

Savukārt TM līdz 1.februārim jāiesniedz ieslodzījuma vietu reformu projekts valdībā, tostarp arī par profesionālo apsardzi šiem cietumiem. Tas izmaksāšot 3 miljonus latu.

Pašlaik viena cietumnieka uzturēšana valstij dienā izmaksā vidēji četrus latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!