Foto: Privātā arhīva foto
Ņemot vērā audita rezultātus un nepilnības līdzšinējā darba, no amata atlaists Rēzeknes pašvaldības SIA "Rēzeknes satiksme" valdes loceklis Jevgēnijs Koršenkovs, informēja pilsētas domē.

Rēzeknes dome priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (S), kurš vēl līdz pērnā gada beigām uzņēmumā bija kapitāldaļu turētāja pārstāvis, paziņoja, ka Koršenkovs neattaisnoja uzticību.

"Manuprāt, vadītājam nepietika kompetences uzņēmuma darba organizācijā un izpratnes par to, ka mainīgie ārējie apstākļi un tirgus uzliek pienākumu mainīties arī vadītājam. Pašvaldības uzņēmuma vadītājam nav tiesību atslābt pat uz mirkli vai pat sliktāk - veidot sev apkārt komforta zonu. Tas noved pie orientieru zaudēšanas un zaudējumiem uzņēmumam. Tas īpaši smagi jūtams, kad uzņēmuma ieņēmumu lielāko daļu veido pašvaldības subsīdijas," komentēja pilsētas mērs.

Vietvara norāda, ka 2019. gadā domes pasūtītā funkcionālā audita ziņojumā ir uzskaitīta virkne konstatējumu, kas kapitāldaļu turētāja pārstāvim rada bažas par uzņēmuma valdes locekļa darbošanos kā krietnam un rūpīgam saimniekam. Auditā secināts, ka pastāv būtiskas problēmas tehnisko līdzekļu ekspluatācijā, piemēram, programma "TeamWork" ir reģistrēta uz cita īpašnieka vārda, bet to izmanto "Rēzeknes satiksme". Turklāt pēc audita norādījuma problēma juridiski netika atrisināta. Domē norāda, ka tā ir valdes locekļa rupja kļūda, par kuru iestājās atbildība par nodokļu nemaksāšanu.

Konstatēts arī, ka amatu aprakstos nav pilnīgas informācijas, autobusu vadītājiem un dispečeriem nav izsekojama darba samaksas stundas apmērs, darbinieku darba pienākumu sadalījums nav optimāls. Tāpat valdes loceklis neesot nodrošinājis normatīvo aktu prasības, kas nosaka savlaicīgu pārkāpumu konstatēšanu, juridiskie jautājumi uzņēmumā netiek pienācīgi uzraudzīti, līgumu uzraudzība nav izsekojama, lēmumi par darba strīdus gadījumiem nav pietiekami juridiski korekti un pamatoti. Fiksēts arī, ka iepirkumos ir nepamatoti sašaurināts piegādātāju loks.

"No tā visa var secināt, ka ir iestājušies visi trīs nosacījumi, lai valdes locekli varētu atzīt par galveno atbildīgo par esošajām nekārtībām "Rēzeknes satiksmē"," norāda Bartaševičs. Proti, ir bijis peļņas atrāvums, bijusi valdes locekļa iesaiste un viņš nav pierādījis, ka rīkojies kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Pašlaik par valdes locekli uz laiku iecelts "Rēzeknes satiksmes" pakalpojumu attīstības un pārdošanas vadītājs Viktors Borcovs. Viņš būs uzņēmuma vadībā, līdz konkursa kārtībā tiks izvēlēts jauns valdes loceklis. Domē lēš, ka procedūra varētu aizņemt ne ilgāk par diviem mēnešiem. Taču pagaidu administrācijai būs jāuzlabo uzņēmuma darbība saskaņā ar auditora rekomendācijām, negaidot jauna valdes locekļa iecelšanu.

Pašlaik kapitāldaļu turētāja pārstāvis "Rēzeknes satiksmē" ir pašvaldības Pilsētvides un attīstības pārvaldes vadītājs Georgijs Orlovs.

Sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv" vēsta, ka Koršenkovs audita slēdzienu sauc par safabricējumu. Viņš ir nosūtījis materiālus Ģenerālprokuratūrai, vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un plāno vērsties arī tiesā. Tāpat viņš esot paziņojis, ka pamet partiju "Saskaņa", kuru pārstāv arī Rēzeknes mērs.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Koršenkovs pašvaldības uzņēmumu vadījis kopš tā dibināšanas 2011. gadā. Pārvadātāja apgrozījums pērn ir bijis 2,022 miljoni eiro, bet peļņa - 36 798 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!