No amata ir atstādināts Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) direktora pienākumu izpildītājs Zigurds Lasovskis.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pret viņu ierosinājis krimināllietu. Pret Lasovski ierosinātas arī vairākas dienesta pārbaudes.

Kā šodien preses konferencē informēja veselības ministre Ingrīda Circene (JL), vairāki VOAVA iepirkumi ir apturēti, jo nav bijusi pietiekama iepirkumu konkursu plānošana un kontrole, tie nav izvērtēti atbilstoši procedūrām.

Circene norādīja, ka patlaban nevar izvērtēt, cik lielus zaudējumus VOAVA darbības nodarījušas valstij.

Ministre informēja, ka apstrīdētie VOAVA konkursi tiks izsludināti atkārtoti, tiks domāts arī, kā pagarināt iepriekšējos iepirkumu līgumus, lai neciestu pacienti.

Kā informēts, pagājušā gada nogalē medijos izskanēja tiesībsargājošo institūciju sniegtā informācija, ka VOAVA ir ievērojami pārmaksājusi par medikamentiem, arī implantiem. Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aprēķiniem, par implantiem pārmaksāti 200 000 latu.

Pārmaksātā summa par medikamentiem tika minēta kā viens no iemesliem bijušās VOAVA direktores Ināras Bluķes atlaišanai no amata.

Pērn VOAVA saņēma pārmetumus arī par kompensējamo medikamentu samaksai atvēlētā valsts finansējuma izlietošanas citiem mērķiem. Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktors Juris Bundulis aprēķinājis, ka runa ir vismaz par 1,6 miljoniem latu.

VOAVA toreiz skaidroja, ka nauda izmantota tādu slimību ārstēšanai, kas ir ietvertas kompensējamo diagnožu vidū, taču ar zālēm, kuru valsts apmaksājamo medikamentu sarakstā nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!