Augstākā tiesa otrdien nolēma par labu sulu ražotājam - publiskajai AS "Gutta" no uzņēmuma bijušā prezidenta, valdes priekšsēdētāja un "Norbiton Assets Ltd." īpašnieka Nikolaja Lovcova par labu AS "Gutta" piedzīt Ls 168 155,37, kā arī atzīt par spēkā neesošiem vairākus pušu noslēgtos līgumus.
Arī Rīgas apgabaltiesa šā gada 5.jūlijā nolēma par labu AS "Gutta" piedzīt no Lovcova Ls 168 155,37. Tiesa atzina par spēkā neesošiem starp AS "Gutta" un "Norbiton Assets Ltd." noslēgto aizdevuma līgumu, cesijas līgumu, ar kuru "Gutta" prasījuma tiesības pret Lovcovu cedējusi šai sabiedrībai, kā arī aizdevuma līgumu, uz kura pamata "Gutta" cēlusi prasību tiesā pret uzņēmuma bijušo amatpersonu.

Lovcovs gan šodien tiesai lūdza atcelt Rīgas apgabaltiesas iepriekš pieņemto spriedumu un lietu pēc būtības nodot izskatīšanai apgabaltiesā atkārtoti, jo tiesas procesā iepriekš neesot bijusi pieaicināta "Norbiton Assets Ltd." vai tās tiesību un saistību pārņēmēji.

Pēc Lovcova teiktā, viņš, būdams "Guttas" prezidents, cedējis "Guttas" prasījuma tiesības pret sevi kā privātpersonu "Norbiton Assets Ltd.", līdz ar to "Gutta" nav atzīstama par prasītāju šajā lietā. Savukārt ASV reģistrētā firma "Norbiton Assets Ltd." ir likvidēta. Šodien Lovcovs skaidroja, ka viņam ir zināms, ka "Norbiton Assets Ltd." prasījuma tiesības pret viņu cedējis "kādām personām".

Kā vienu no iespējamiem cesionāriem Lovcovs minēja Rīgā dzīvojošo Oļegu Semiginu. Tieši Semigins esot uzskatāms par prasītāju šajā lietā, bet neesot zināms, vai viņš atprasīšot parādu, skaidroja bijusī "Guttas" amatpersona.

Lovcovs arī atzina, ka no "Guttas" kredītu ņēmis, lai varētu uzbūvēt namiņu Jūrmalā. Šī nama celtniecībai ņemts arī Ls 400 000 kredīts bankā. Kopā ar no "Guttas" saņemtajiem līdzekļiem nama celtniecībā ieguldīti apmēram Ls 0,5 miljoni. Māju gan esot atsavinājusi banka, no kuras Lovcovs iepriekš aizņēmies naudu tās celtniecībai.

Vaicāts, vai uzskata, ka viņam jāatdod parāds sulu ražotājam, Lovcovs apgalvoja, ka "Guttai" vairs nav pret viņu nekādu prasījuma tiesību. Pēc tiesas sēdes ne Lovcovs, ne viņa advokāts Aleksandrs Ogurcovs nezināja teikt, vai spriedumu pārsūdzēs, sakot, ka vispirms ir jāiepazīstas ar pilnu sprieduma tekstu. Augstākās tiesas spriedums 30 dienu laikā pārsūdzams Senātā.

Prasība pērnā gada sākumā tiesā tika celta, jo "Gutta" uzskata, ka Lovcovs izvairās no paša pielīgto saistību izpildes un nekārto maksājumus, kuriem jau iestājies maksājumu termiņš.

Tiesas procesa gaitā pakāpeniski palielinātā prasības summa - Ls 168 155 - ir Lovcova pamatparāds sulu ražotājam, taču tajā nav iekļauta soda nauda un soda naudas maksājumu nokavējuma procenti, kurus AS "Gutta", neapstrīdot aizdevuma līguma pagarinājumus, nebūtu tiesību prasīt.

Būdams AS "Gutta" vadošā amatpersona, Lovcovs pretēji uzņēmumā noteiktajai kārtībai uzņēmuma vārdā savā labā parakstījis aizdevuma līgumu, kā arī nav ievērojis AS "Gutta" iekšējo kārtību, kādā noformējami finansiāli dokumenti, turklāt aizdevis dažādas uzņēmumam piederošas naudas summas arī "Norbiton Assets Ltd.".

Vēlāk šīs aizdevuma līgumā uzņemtās saistības ASV Delaveras štatā reģistrētajai firmai un vienai no "Guttas" dibinātājiem "Norbiton Assets Ltd." cedētas. "Norbiton Assets Ltd." šā gada 28.martā ASV atzīta par likvidētu saistībā ar šīs firmas maksātnespēju.

Kā pamatu Lovcova noslēgto līgumu atzīšanai par spēkā neesošiem un atcelšanai "Gutta" norāda nekorekto šo dokumentu sastādīšanas formu, uzsverot, ka Lovcovam nav bijis tiesību, nesaskaņojot ar citām uzņēmuma amatpersonām, rīkoties ar AS "Gutta" līdzekļiem.

Lovcovs iepriekš teica, ka viņa atkāpšanos no AS "Gutta" ieņemtajiem amatiem pieprasīja sabiedrības kreditori - AS "Latvijas Unibanka", AS "Hansabanka" un AS "TetraPak", jo viņam un kreditoriem esot bijuši atšķirīgi viedokļi par uzņēmuma tālāko darbību.

Pērnā gada sākumā "Norbiton Assets Ltd." Rīgas apgabaltiesai lūdza atzīt AS "Gutta" maksātnespēju, taču šo prasību tiesa atstāja bez izskatīšanas, jo "Norbiton Assets Ltd." bija nokavējis prasības iesniegšanas procesuālos termiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!