Līdz šim 1,02% no Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) izmeklētajām ērcēm bija inficētas ar encefalītu, liecina LIC operatīvā informācija.

Kopumā kopš 23.martā, kad LIC vērsies pirmais pacients, kam bija piesūkusies ērce, tās noņemtas jau 141 cilvēkam. Savukārt izmeklējumiem LIC laboratorijā nosūtītas 232 ērces, 202 no tām jau ir pārbaudītas.

Savukārt no LIC stacionāra šogad ir izrakstīti trīs pacienti, kam bija ērču encefalīts, un vēl divi Laima slimības pacienti. Arī patlaban viens ērču encefalīta pacients ārstējās LIC stacionārā.

Lai mazinātu ērču piesūkšanās risku, LIC speciālisti aicina ievērot piesardzības pasākumus: apģērbties gaišās drēbēs, lai rāpojošā ērce uz tām būtu viegli saskatāma, bikšu galus jāsaliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši piegulošām, jānēsā cepure vai lakats, lai ērce nepiesūktos galvas ādai. Pēc pastaigas ieteicams rūpīgi pārbaudīt apģērbu un aplūkot ķermeni. Arī dabas veltes pirms ienešanas mājās nepieciešams kārtīgi apskatīt un nopurināt.

Gadījumā, ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk encefalīta vīrusa nonāktu cilvēka organismā. Kukaini nedrīkst saspiest, jo citādi brūcē var nonākt Laima slimības baktērijas.

Vispirms ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un, ceļot uz augšu, izvelk. Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti, un, velkot aiz abiem galiem, ērci izvelk. Ērces koduma vietu apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas.

Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinetā ir iespējams bez maksas noņemt cilvēkam piesūkušos ērci. Ārpus Vakcinācijas kabineta darbalaika to var izdarīt LIC Uzņemšanas nodaļā.

Latvijā ērču aktivitātes sezona ilgst no marta līdz oktobra beigām.

Pērn LIC stacionārā ārstējās 178 pacienti ar ērču encefalītu un 47 pacienti ar Laima slimību, kas ir vairāk, salīdzinot ar 2009.gada datiem, kad no ērču encefalīta ārstējās 101 pacients un 23 - no Laima slimības. Kopumā pērn ar ērču encefalītu saslimuši 494 pacienti, bet 2009.gadā - 328 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!