Foto: RIA Novosti/Scanpix
Saistībā ar svētdien Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pretgaisa aizsardzības mācībās Šķēdes poligonā izšautās pretgaisa aizsardzības raķetes novirzīšanos no mērķa ir sākta dienesta izmeklēšana, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Izpildot šaušanas uzdevumu pa gaisa mērķi Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības mācību "Baltic Zenith" laikā, Šķēdes poligonā izšautā pretgaisa aizsardzības raķete "Rb70 Mk1" pagaidām nenoskaidrotas tehniskās kļūmes dēļ novirzījās no mērķa un nokrita kāpās aptuveni 25 metrus ārpus poligona robežas. Negadījumā cilvēki nav cietuši, neesot arī materiālu zaudējumu.

"Raķetes daudzpakāpju drošības sistēma, notiekot tehniskai kļūmei, nepieļauj tās uzsprāgšanu, tādējādi tā nespēj nodarīt kaitējumu apkārtējai videi, nedz arī apdraudēt cilvēku dzīvību," uzsver ministrijā.

Pēc negadījuma nekavējoties veikti nepieciešamie drošības pasākumi, apsargājot raķetes nokrišanas vietu, slēdzot koplietošanas ceļus un izsaucot nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālistus. Ministrijā vēsta, ka raķete neitralizēta Šķēdes poligonā.

Pirmdien aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) aicināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri ģenerālmajoru Raimondu Graubi sniegt detalizētu skaidrojumu par mācību norisi un tajā notikušo negadījumu ar pretgaisa aizsardzības raķeti. NBS komandieris informēja, ka kaujas šaušanas vingrinājumi mācībās ir pārtraukti un karavīri turpinās mācības bez munīcijas pielietošanas.

NBS komandieris arī uzsvēris, ka ir sākta dienesta izmeklēšana, kā arī plānots veikt mācībās izmantojamo raķešu tehnisko ekspertīzi.

Pabriks bruņoto spēku vārdā atvainojies Vērgales pagasta iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!