Latvijā pagājušajā gadā no narkotisko un psihotropo vielu lietošanas miruši 108 cilvēki, no tiem lielākajai daļai nāves cēlonis ir kombinētā saindēšanās, lietojot narkotikas kopā ar citām psihotropām vielām vai ar alkoholu.
Vislielākā mirstība no narkotiku lietošanas konstatēta vecuma grupā no 20 līdz 24 gadiem - 28 cilvēkiem, informēja Valsts tiesu medicīnas ekspertīžu centra vadītāja Velta Volksone. 23 no tiem bijuši vīrieši un piecas sievietes.

Viņa pastāstīja, ka pagājušajā gadā, veicot medicīniskās ekspertīzes, konstatēti 108 nāves gadījumi no narkotisko un psihotropo vielu lietošanas, no tiem 43 gadījumos nāves cēlonis bija kombinētā saindēšanās. "Tiek jaukts heroīns ar alkoholu, ar tramadolu, kokaīns ar alkoholu un citām psihotropām vielām," sacīja Volksone. Savukārt 40 gadījumos nāves cēlonis bija heroīna vai kokaīna pārdozēšana. Narkotikas atklātas arī 17 cilvēku organismā, kuri izdarījuši pašnāvības vai noslepkavoti.

Vecumā no 15 līdz 19 gadiem no narkotiku saindēšanās miruši 16 jaunieši, no tiem 11 zēni, bet vecumā no 25 līdz 29 gadiem reģistrēti 18 nāves gadījumi, tāds pats nāves gadījumu skaits ir arī vecuma grupā no 30 līdz 34 gadiem. 2000.gadā valstī reģistrēti 129 nāves gadījumi no narkotisko un psihotropo vielu lietošanas. 67,5% mirušo bija jauni cilvēki, pārsvarā vīrieši līdz 30 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!