Foto: DELFI

Latvijas Dzelzceļš pirmdien pabeidzis bojāto cisternu izvešanu no aizpagājušajās brīvdienās notikušās avārijas vietas Naujenes pagastā pie Kraujas stacijas, informē uzņēmuma pārstāvis Māris Ozols.

Visas cisternas nogādātas uzņēmumā "Daugavpils siltumtīkli", kur, veicot sildīšanu, tiks izsūknēts cisternu saturs, lai to pārlietu citās sagatavotās cisternās un atlikumu nogādātu īpašniekiem.

Šobrīd ar speciālu vakumsūkni no aizsargtranšejām, kuras glābēji izveidoja avārijas naktī, lai novērstu bīstamo vielu iesūkšanos augsnē, tiek izsūknēts izlijušais šķīdinātājs un minerālsmērviela.

Pirmdien arī paredzēts paņemt arī grunts un ūdens paraugus no speciāli izveidotajām kontroles akām.


Ozols informē, ka LDz darbinieks, kurš piedalījās avārijas seku novēršanā un pagājušās trešdienas vakarā ar sūdzībām par sliktu pašsajūtu vērsās Daugavpils slimnīcā, piektdien no slimnīcas izrakstīts un jau atgriezies darbā.

LDz aicina cilvēkus izvairīties no tuvošanās avārijas vietai, kamēr vides eksperti nav devuši atzinumu, ka iespējamie riski veselībai šajā vietā ir likvidēti.

Gadījumā, ja avārijas teritorijas apkārtnes iedzīvotājiem rodas šaubas par individuālo dzeramā ūdens avotu kvalitāti – ir radušās ūdens smaržas un garšas izmaiņas, viņi aicināti sazināties par Veselības inspekcijas Latgales reģiona Kontroles pārvaldes nodaļu pa tālruni 26641151.

Kā ziņots, Daugavpils novada Naujenes pagastā naktī uz 9.janvāri avarēja un apgāzās kravas vilciens ar 16 cisternām, bet no piecām cisternām notika noplūde. Vilciena avārijas rezultātā vidē noplūda ap 150 tonnām bīstamo vielu un tika bojāti aptuveni 250 metri sliežu ceļa.

Apgāžoties vairākiem vilcienu vagoniem, vidē nonāca tehniskais šķīdinātājs un eļļas. Avotiņš iepriekš sacīja, ka vidē nonākušās eļļas nav tik bīstamas, jo tās ir vieglāk savācamas. Ievērojot to, ka augsne ir mitra un arī gruntsūdeņu līmenis ir augsts, no vilcienu vagoniem izlijušās eļļas tik ātri neiesūksies zemē un tās varēs veiksmīgi savākt, taču grūtāk būšot ar tehniskajiem šķīdinātājiem, kas ir ātri iztvaikojoša viela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!