Foto: LETA
Prokuratūrai un Finanšu ministrijai (FM) būs jāmaksā Ventspils mēram Aivaram Lembegam 3000 latu morālā kaitējuma kompensācija, kā arī tiesāšanās izdevumi par apsūdzību tā dēvētajā 'Grinbergu lietā', otrdien nolēma Augstākā tiesa (AT).

Otrdien tiesa nolasīja saīsināto spriedumu šinī lietā, un par to vēl var iesniegt kasācijas sūdzību Senātā.

Tiesa nosprieda, ka valstij jāsedz arī tiesāšanās izdevumi, un līdz ar to kopumā par labu Lembergam no valsts piedzīti 3150 lati.

Lemberga advokāte Gunta Kuzmane pēc sprieduma žurnālistiem sacīja, ka par kasācijas sūdzību lems pēc iepazīšanās ar pilnu sprieduma tekstu, kurš būs pieejams no 28.jūnija. Taču, tā kā apelācijas tiesa kompensācijas summu ir samazinājusi, klients, visticamāk, ar spriesto nebūs apmierināts, pieļāva advokāte. Pirmā tiesu instance lēma par labu Lembergam piedzīt 10 000 latu.

Arī prokuratūra par kasācijas sūdzības iesniegšanu lems pēc iepazīšanās ar sprieduma motīvu daļu, portālam "Delfi" skaidroja prokuratūras pārstāve Laura Pakalne.

Lembergs uz saīsinātā sprieduma nolasīšanu nebija ieradies.

"Lai arī neesmu saņēmis morālā kaitējuma kompensācijai prasīto naudas summu saistībā ar tā dēvēto Grinberga lietu, tomēr esmu apmierināts ar Augstākās tiesas lēmumu, kas apstiprina dažādu tiesas instanču konsekvenci šīs lietas izvērtēšanā," otrdienas AT spriedumu paziņojumā medijiem komentē Lembergs.

Lembergs iepriekš tiesas sēdē sacīja, ka atsauks prasību, ja prokuratūra viņam atvainosies un ja sodīs prokuroru Māri Leju, kurš krimināllietā uzturēja apsūdzību. Prokuratūras pārstāvis Agnis Pormalis tiesas sēdē norādīja, ka atvainoties Lembergam neesot pamata, jo prokuratūra nav veikusi neatļautas darbības. Līdzīgu pozīciju pauda arī FM pārstāvis Andrejs Tihomirovs, uzsverot - šāda veida lietās atbildētājam būtu jābūt Tieslietu ministrijai (TM).

Jau vēstīts, ka prasību pret valsti Ģenerālprokuratūras un FM personā Lembergs tiesā iesniedza 2008.gadā, prasot viena miljona latu morālā kaitējuma kompensāciju saistībā ar attaisnojošu spriedumu Grinberga lietā. Lemberga advokāts Armands Šūmanis iepriekš skaidroja, ka kompensācijas summa aprēķināta, ņemot vērā prokuratūras darbinieku "nepamatotās darbības", spēkā esošās tiesību normas un judikatūru līdzīgu lietu izskatīšanā citur pasaulē.

Lembergs iepriekš paudis, ka daļu no šīs naudas viņš izmantošot tiesāšanās izdevumu segšanai, taču lielāko daļu ziedos Ventspils bērnunama celtniecībai.

Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 22.aprīlī Lemberga prasību daļēji apmierināja un no valsts piedzina 10 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību, kā arī tiesas izdevumus, proti, Lemberga samaksāto valsts nodevu par prasības pieteikuma iesniegšanu tiesā 330 latu apmērā un izdevumus advokāta palīdzības samaksai 500 latu apmērā.

Līdz ar to par labu prasītājam Rīgas apgabaltiesa no valsts nolēma piedzīt kopumā 10 830 latus, bet pārējā daļā Ventspils mēra prasība tika noraidīta.

Spriedumu apelācijas kārtībā pārsūdzēja ģenerālprokuratūra un FM, kā arī Lembergs.

Tā dēvētajā Grinbergu lietā Lembergs tika apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un apzināti nepatiesu ziņojumu. Lieta saistīta ar 2005.gada 23.februāra Ministru kabineta rīkojumu par Ojāra Grinberga iecelšanu Ventspils ostas valdes locekļa amatā, ko Ventspils pašvaldība nav pildījusi, jo uzskatīja valdības rīkojumu par neprecīzu. Šo lietu Lembergs vinnēja visās trīs tiesu instancēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!