Iespējams, ka papildus pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" noteiktajam tarifam par ūdensapgādi un kanalizāciju rīdziniekiem varētu būt jāmaksā arī par lietus ūdens kanalizācijas sistēmas uzturēšanu.
Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti otrdien, 18.decembrī, lems par visas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas nodošanu "Rīgas ūdens" apsaimniekošanā, kā arī par papildus tarifa noteikšanu pie ūdensapgādes un kanalizācijas tarifa, liecina deputātiem sagatavotā informācija.

Rīgas lietus ūdens kanalizācijas sistēma ielu sarkano līniju robežās un lietus ūdens kolektori ārpus tām pašlaik ir Rīgas domes Satiksmes departamenta pārziņā.

Kā norāda departamenta speciālisti, lietus ūdens kanalizācijas sistēma ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī un Rīgas pilsētas budžetā nav iespējams paredzēt pietiekami lielu finanšu apjomu, lai tuvāko gadu laikā jūtami uzlabotu sistēmas darbību.

Pēc departamenta pasūtījuma tika izstrādāts tehniski ekonomiskais pamatojums līdzfinansējuma saņemšanai no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda Rīgas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas uzlabošanai laika periodā no 2007. līdz 2013.gadam.

Savukārt Vides ministrija departamentam norādījusi, ka lietus ūdeņu kanalizācijas sistēmas sakārtošana nav prioritāte un līdzekļi nākošajā plānošanas periodā no Eiropas Savienības fondiem tās uzlabošanai netiks piešķirti.

Lai rastu risinājumu, departaments pasūtīja pētījumu "Finansējuma nodrošināšana Rīgas pilsētas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas apsaimniekošanai un attīstībai". Pētījuma mērķis bija ekonomiskā pamatojuma izstrāde finansējuma nodrošināšanai Rīgas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas uzturēšanai un attīstībai. Pētījumu izstrādāja SIA "Profin".

Pētījumā kā iespējamie finanšu avoti uzturēšanas izdevumu segšanai minēta pašvaldības nodeva, kuru maksā visi Rīgā deklarējušies iedzīvotāji. Iespējamais nodevas lielums vienam cilvēkam gadā būtu 4,20 lati, bet būtu problēmas ar iekasēšanu, norāda "Profin".

Kā otrs risinājums tika minēts papildus tarifs pie ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifa.

Departaments iesaka visas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas nodošanu "Rīgas ūdens" apsaimniekošanā un atbalsta papildus tarifa noteikšanu pie ūdensapgādes un kanalizācijas tarifa. Līgumus ar juridiskajām personām, kuras izmanto lietus kanalizācijas pakalpojumus, jāslēdz neatkarīgi no tā, kurš no variantiem tiks izvēlēts.

Satiksmes un transporta lietu komitejai tiek lūgts uzdot Satiksmes departamentam kopā ar SIA "Rīgas ūdens" un Rīgas domes Īpašuma departamentu sagatavot rīcības programmu konsultanta ieteikto risinājumu realizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!