Foto: LETA
Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) vadošās sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" valde pirms nedēļas izslēgusi no partijas sešus Ventspils nodaļas biedrus, tai skaitā abus SC pārstāvjus Ventspils domē, un domnieks Vladislavs Šafranskis to skaidro ar partijas centrālās vadības vēlmi izdabāt Ventspils mēram un partijas "Latvijai un Ventspilij" līderim Aivaram Lembergam.

"Izskatās, ka ["Saskaņas" priekšsēdētājam] Urbanovičam tik ļoti gribas tikt koalīcijā ar Lembergu, ka viņš ir gatavs ziedot partijas Ventspils organizāciju. Viņš to grib par katru cenu, un cena šoreiz bija tik zema – tikai vajag nogriezt četras piecas galvas Ventspilī un aiznest uz šķīvīša Lembergam," sacīja Šafranskis.

Šafranskis uzskata, ka lēmums izslēgt no partijas viņu un otru Ventspils domes SC deputātu Aleksandru Mirvi, kā arī vēl četrus nodaļas biedrus, visticamāk, ir "pasūtījuma lēmums Venstspils mēra interesēs".

Viņš pauda nožēlu par to, ka partijas vadība uzskata – "vieglāk iznīcināt partijas biedrus nekā risināt problēmas". Šafranskis, kurš bijis arī SC Ventspils nodaļas vadītājs, uzskata, ka partijas statūtus nav pārkāpis, bet centrālās valdes lēmums par izslēgšanu gan tiem neatbilstot. Domnieks arī norādīja, ka izslēgšana notikusi slepeni un aizmuguriski un viņš par to uzzinājis tikai trešdien – nedēļu pēc valdes lēmuma.

Šafranskis arī norādīja, ka viņu atbalsta vairāk nekā 40 no 58 Ventspils nodaļas pārstāvjiem, līdz ar to faktiski teritoriālā organizācija esot iznīcināta. Viņa ieskatā, partijas vadība šādā veidā abstrahējas no reģionos notiekošā, jo esot svarīgi, "lai tikai mums Rīgā būtu labi". Šobrīd esot upurēta Ventspils nodaļa, bet tās liktenis var piemeklēt arī nodaļas citās pilsētās, uzskata Šafranskis.

Savu domes deputāta mandātu Šafranskis negrasoties nolikt un darbosies kā neatkarīgais deputāts, jo "ventspilnieki mani neievēlēja par to, ka man kabatā ir SC biedra karte, bet gan par maniem darbiem". No SC ievēlētā Ventspils domes deputāte Jeļena Garbuzova jau pagājušajā gadā paziņoja, ka izstājas no partijas un strādās kā neatkarīgā deputāte, līdz ar to šobrīd SC Ventspils domē vairāk nepārstāv neviens tautas ievēlēts pārstāvis.

SC Saeimas frakcijas vadītājs Urbanovičs, padzirdējis, ka jautājums ir par Šafranski, portālam "Delfi" telefonsarunā sacīja, ka ir saviesīgā pasākumā, tāpēc nevar runāt, un aicināja vērsties pie "Kurzemes kuratora" – sava vietnieka frakcijā Valērija Agešina.

Agešins Šafranska apgalvojumus portālam "Delfi" nosauca par "galīgām muļķībām". "Mūsu mērķis ir nevis kādu kritizēt vai ar viņu cieši sadarboties, šai gadījumā ar Lembergu, bet panākt, lai SC ir pārstāvēts pilsētas domē, un popularizēt Ventspilī SC idejas," sacīja Agešins.

"Mēs neuzstājamies nedz par, nedz pret Lembergu, bet par SC un cilvēkiem, kas SC atbalsta – tie ir tūkstoši cilvēku, kas vēlēja par partiju," stāsta Agešins. Viņš norādīja, ka Šafranskis "ļoti kļūdās", jo Mirvis ir Ventspils televīzijas vadītājs, un viņu šai amatā apstiprināja Ventspils pašvaldība. "Vai vēl ir jautājumi?" retoriski vaicāja Agešins.

Viņš portālam "Delfi" pastāstīja, ka partijas valde sešus cilvēkus no Ventspils teritoriālās organizācijas nolēma izslēgt pagājušajā otrdienā un informāciju par to publicēja reģionālajā avīzē "Ventas Balss". Pamatojums esot bijis, ka "šie cilvēki ignorē partijas valdes lēmumus un nepakļaujas tiem".

Agešins skaidro, ka Ventspilī lielā teritoriālā organizācija "jau pusotru gadu kliboja uz divām kājām – bija sašķelta divās nometnēs". Pretrunas bijušas gan ideoloģiskas, gan saistītas ar ikdienas darbu, un šai laikā Šafranskis kā teritoriālās organizācijas vadītājs nespēja tās novērst. Savukārt pēdējā laikā izslēgtie mēģinājuši "mazgāt netīro veļu publiskajā telpā, publicējot savā mājaslapā savus atteikumus mums pakļauties un sadarboties," stāsta Agešins.

Agešins norādīja, ka tagad organizācija ir "lielu pārmaiņu priekšā". "Mēs uzskatām , ka nepieciešams strādāt ar tiem, kas to vēlas, nevis tiem, kas neprot vadīt organizāciju un novērst sašķelšanos," sacīja "Saskaņas" pārstāvis. Viņš arī norādīja, ka abu domes deputātu nopelni ventspilnieku labā esot apšaubāmi, un uzskata, ka viņi "prihvatizējuši deputāta mandātu, atrāvušies no tautas un ļaunprātīgi izmanto SC vārdu", tomēr vēlot viņiem veiksmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!