Naktī no 11.uz 12.jūniju no Ventas gultnes pie Ventas tilta Ventspilī izdevies izcelt betona elementu, kura svars, iespējams, pārsniedz 60 tonnas. Pēc izcelšanas krastā tas novietots pie Ventspils brīvostas 13.piestātnes krasta nostiprināšanai, informē Ventspils brīvostas pārvalde.

Lai 12.jūnija naktī tomeŗ izdotos Ventas gultni atbrīvot no masīvā betona gabala, bija nepieciešami vairāki mēģinājumi un vairāku dienestu saskaņota darbība. Betona gabals upē atadies vairākus gadu desmitus.

Jautājums par gultnes attīrīšanu tika aktualizēts līdz ar sauskravu termināļa būvniecību un padziļināšanas darbiem drošai kuģu kustībai. Betona elements šobrīd kuģu kustībai gan netraucēja, taču speciālisti to ieteica izcelt, lai arī nākotnē izvairītos no jebkādiem sarežģījumiem kuģu ceļos.

Tā izcelšanu sarežģīja tas, ka betons ūdenī nogulējis ilgu laiku un tur cietējis, virsēji tā slāņi bija samērā trausli, tādējādi bija grūti nostiprināt izcelšanai nepieciešamās skavas pie objekta. Lielākā betona elementa daļa bija apslēpta mālos un nebija zināms, cik liels tas ir.

Par betona elementu Ventā nekas nebija zināms līdz padziļināšanas darbiem sauskravu termināļa būvniecības laikā. Speciālisti pieļauj, ka tas tur gulējis kopš tilta celtniecības laikiem.

Darbus veica Ventspils brīvostas pārvaldes ūdenslīdēju komanda Denisa Lapina vadībā un peldošā celtņa PPC-41 komanda ar kapteini Viktoru Vorobjovu.

Tagad dzelzsbetona elements pārvests uz Ventspils brīvostas 13.piestātni krasta stiprināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!