Aizsardzības ministrija (AM) pagaidām neatklāj īstos iemeslus, kāpēc no amata atcelts Latvijas militārais atašejs Zviedrijā majors Normunds Bērzkalns, jo viņš vēl neesot iepazinies ar dienesta izmeklēšanas rezultātiem.

Laikraksts "Neatkarīgā" šodien ziņo, ka atašeja atsaukšana varētu būt saistīta ar zviedru policijā saņemto kādas sievietes iesniegumu par militārista vardarbību.

Informāciju par Bērzkalna nepatikšanām AM saņēmusi jau aprīlī no Latvijas vēstniecības Zviedrijā. Atašejs atsaukts, pēc tam atstādināts no pienākumu pildīšanas uz dienesta izmeklēšanas laiku, "Neatkarīgajai" pastāstīja AM Sabiedrisko attiecību departamenta direktora pienākumu izpildītāja Anda Baraškina.

Zviedri Latviju informēja par incidentu, kurā bijis iesaistīts Bērzkalns. Iejaukusies arī policija, taču pagaidām Latvijas iestādes nesniedz informāciju par notikušo incidentu. Neoficiāli zināms, ka izmeklēšana saistīta ar vardarbību pret sievieti, Latvijas pilsoni, kas dzīvo un strādā Stokholmā.

Ar militāro atašeju viņa iepazinusies Zviedrijā, un, iespējams, viņiem bijušas tuvākas attiecības, raksta "Neatkarīgā". Palīdzību zviedru policijā sieviete meklējusi pēc strīda ar Bērzkalnu. Stāstījumos esot ziņas, ka sieviete saslēgta roku dzelžos un spīdzināta.

AM atašeja problēmas Zviedrijā sauc par "nepatikšanām, kam ir personisks raksturs", tomēr tas bija pietiekams iemesls, lai AM atašeju atsauktu. Tajā pašā laikā Baraškina piebilst: līdz šim ministrijā netika saņemta negatīva informācija par Bērzkalnu vai šāda rakstura personiskām problēmām. Dienesta izmeklēšana AM jau esot pabeigta. Tās rezultātus atklāšot, kad Bērzkalns būs iepazinies ar slēdzienu un uzlikto sodu. Kopš 1.jūnija atašejs ir sasirdzis, viņam izsniegta darba nespējas lapa, un viņš ārstējas ambulatori, informē "Neatkarīgā".

Bērzkalns atašeja pienākumus Zviedrijā, vienlaikus arī Somijā un Igaunijā, pildīja no 2003.gada.

AM meklē citu kandidatūru šim amatam. "Tikko komisija būs pieņēmusi lēmumu, sāksies sagatavošanas un nepieciešamo valsts institūciju informēšanas procedūras. Paredzams, ka oktobrī vai novembrī darbam varēs nosūtīt jauno aizsardzības atašeju," laikrakstam sacīja Baraškina.

Bērzkalns atašeja pienākumus pildījis arī citās valstīs, bet AM uzreiz nevar atbildēt uz jautājumu - kurās, jo viņš kā militārais atašejs dienesta gaitas sācis deviņdesmito gadu sākumā, bet atašeju un pārstāvju nodaļa darbu sākusi 2000.gadā, un dokumenti, kas precīzi noteiktu laikus un dienesta vietas, atrodoties arhīvā.

"Informācija arhīvam jau ir pieprasīta un tiks sniegta vēlāk," laikrakstam teikusi Baraškina.

Šogad AM atašeju nodaļā kā ārvalstīs strādājošais personāls ir reģistrēts 31 cilvēks, no kuriem 13 ir aizsardzības atašeji ar diplomātisko rangu "padomnieks", divi atašeju palīgi Vācijā un ASV ar diplomātiskajiem rangiem "pirmais un trešais sekretārs", 14 Briseles pārstāvniecības darbinieki, kuru diplomātiskie rangi pamatā ir "padomnieks", kā arī divi pārstāvji NATO struktūrās Briselē un Kaukāzā.

Aizsardzības atašejs valstij gadā izmaksā vidēji 68 000 latu, ieskaitot dažādus pabalstus. 2005.gada budžetā visai atašeju programmai kopumā ir paredzēti 2,2 miljoni latu.

Atašeju izdevumus ārvalstīs regulē daudzi normatīvie akti un arī AM iekšējais reglaments. Noteikumi paredz pabalstus arī atašeja laulātajam un bērniem, vienreizējo pabalstu mājsaimniecības inventāra iegādei, ierodoties citā valstī (summa ir atkarīga arī no ģimenes locekļu skaita), ikmēneša pabalstu dienesta vajadzībām izmantotajam transportam, ja vien atašeja rīcībā nav dienesta transporta līdzekļa, dzīvokļa īres pabalstu, bērnu skolas izdevumu kompensāciju.

Atašeja amata pienākumus ietilpst aizstāvēt Latvijas intereses, sekmēt attiecības starp aizsardzības ministrijām un bruņotajiem spēkiem, veikt Latvijas vēstnieka padomnieka militārajos jautājumos funkcijas, izmantojot legālus informācijas avotus, vākt, apkopot un ziņot Aizsardzības ministrijas un NBS vadības darbībai nepieciešamo informāciju, gatavot un organizēt Aizsardzības ministrijas un NBS amatpersonu oficiālās un darba vizītes akreditācijas valstu politiskajās un militārajās struktūrās, personīgi veikt darbu ar dokumentiem (objektiem), kas satur valsts noslēpumu, sadarboties ar akreditēto citu valstu militārajiem atašejiem, piedalīties atašeju pasākumos, veikt mācībās nosūtīto Latvijas militārpersonu un AM amatpersonu uzskaiti, uzraudzību un nepieciešamības gadījumā - palīdzības sniegšanu tām, piedalīties militārās sadarbības plānu izstrādē un citu pasākumu organizēšanā.

Laikraksta "Rītdiena" galvenais redaktors Agnis Buda portālam "Delfi" gan apgalvoja, ka viņa vādītais laikraksts bija pirmais, kas publicēja šo informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!