Foto: DELFI
Šodien tika dibināta koalīcija mazākumtautību nevalstisko organizāciju (NVO) politiskajai līdzdalībai, kura darbosies mazākumtautību interešu aizstāvības jomā.

Tā ir uz brīvprātīgiem pamatiem izveidota koleģiāla institūcija, līdz ar to tas nav juridisks veidojums. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Izglītības iniciatīvu centra (IIC) projekta "Koalīcija mazākumtautību politiskai līdzdalībai valsts sektorā" vadītāja Kristīne Liepiņa, par dibināšanu parakstījās desmit organizācijas.

Šajā koalīcijā organizācijas var gan brīvi pievienoties - parakstot vienošanos par to -, gan arī izstāties no tās. Jaunizveidotās koalīcijas mērķis ir veicināt mazākumtautību un citu sadarbības NVO aktīvu un kvalitatīvu etnisko minoritāšu tiesību un sabiedrības interešu aizstāvības pārstāvību politikas veidošanas un lēmumu pieņemšanas un uzraudzības procesos.

"Mēs esam vēl pašā ceļa sākumā. Tas, kāda šī koalīcija izveidosies, ir atkarīgs no tā, kā mēs to veidosim," klātesošajiem akcentēja Liepiņa, norādot, ka galvenais būs sadarbība organizāciju starpā.

Koalīcijai noteikti arī vairāki uzdevumi, piemēram, aktivizēt un motivēt mazākumtautību NVO darboties, rosināt regulāru informācijas un pieredzes apmaiņu šo NVO starpā reģionālā un valsts līmenī, veicināt to sadarbību kopīgu mērķu sasniegšanai.

Institūcijai tiks iecelta arī padome ar sešiem locekļiem, no kuriem pieci būs pārstāvji no reģioniem - Kurzemes, Latgales, Vidzemes, Zemgales un Rīgas. Vēl būs arī IIC pārstāvis, kas koalīcijas padomē būs centra vadītājs. Plānots, ka padome tiksies ne retāk kā reizi divos mēnešos. Padomes pilnvaru laiks būs gads, un atkārtoti nedrīkstēs būt ilgāk par trīs gadiem. Pirmajā gadā to vadīs IIC pārstāve.

Padomes sastāvs šodien vēl netika vēlēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!