Nacionālā attīstības padome ceturtdien vienojās nodot sabiedriskajai apspriešanai Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam (LIAS) 1.redakciju, kas paredz „uz vērtībām balstītu izaugsmi caur atbildību un izcilību”.
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) ceturtdien aicināja diskutēt par stratēģiskajiem virzieniem, ievērojot telpisko dimensiju, tai skaitā esošo transporta infrastruktūru, apdzīvojuma blīvumu un iedzīvotāju skaita izmaiņas, attīstības centrus (pilsētas) un sadarbības iespējas starp tām. „Latvijas attīstībai ilgtermiņā jābūt līdzsvarotai, lai ieguvēji no tās būtu gan pilsētu, gan lauku iedzīvotāji. „Stratēģijai jāatbild uz jautājumu, kā noturēt cilvēkus Latvijā, lai tie gribētu te dzīvot arī pēc 2030.gada," uzsvēra Zalāns.

Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs, Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas redakcijas grupas vadītājs Roberts Ķīlis padomes pārstāvjus iepazīstināja ar LIAS izaicinājumiem un risinājumiem un uzsvēra, ka stratēģija ietver ilgtermiņa risinājumus, no kuriem daļu var īstenot jau šobrīd, laikā, kad valstī ir vērojama tautsaimniecības lejupslīde.

Stratēģijas 1.redakcijas izstrādē iesaistījās gan nozaru speciālisti, gan zinātnieki, kuri piedāvā piecu kapitālu pieeju attīstības plānošanā: cilvēkkapitāls, ekonomikas kapitāls, sociālais kapitāls, dabas kapitāls un telpiskā perspektīva.

Piemēram, cilvēkkapitāla prioritāte ir pirmskolas, pamatskolas, vidusskolas un pieaugušo tālākizglītības pieejamības nodrošināšana, kas ir viens no tautsaimniecības attīstības pamatiem. Attīstot ekonomikas kapitālu ar „zaļo" ekonomiku, izmantojot dabas resursu, tiks veicināta valsts konkurētspēja. Būtiska ilgtermiņa prioritāte ir enerģētiskās drošība un neatkarība, veicinot atjaunojamo energoresursu attīstību un izmantošanu.

Padome vienojās, ka Latvijas ilgtermiņa attīstības stratēģijas 1.redakcijas sabiedriskā apspriešana notiks no šā gada 27.aprīļa līdz jūlija vidum, kurā ikviens aicināts piedalīties diskusijā, izteikt komentārus un priekšlikumus.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija plāno organizēt piecas ekspertu diskusijas par atsevišķiem kapitāliem, iesaistot nozaru ekspertus, sociālos partnerus, valsts pārvaldes pārstāvjus, augstskolas, nevalstiskās organizācijas, kuras aicinās diskutēt par stratēģijas rīcības virzieniem un piedāvātajiem risinājumiem.

Pēc sabiedriskās apspriešanas tiks sagatavots pārskats, kas tiks nodots izskatīšanai Nacionālās attīstības padomei.
LIAS mājas lapā www.Latvija2030.lv būs pieejami sabiedriskai apspriešanai nodotie materiāli, kā arī aktivizēta sadaļa „Forums", kurā būs iespējams izteikt komentārus un priekšlikumus.

Tāpat sēdes laikā padome iepazinās ar Finanšu ministrijas izstrādātajiem priekšlikumiem Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanā.

Nacionālā attīstības padome ir izveidota ar mērķi uzraudzīt un vadīt valsts attīstības plānošanas sistēmas darbību, nodrošināt attīstības plānošanas procesa koordināciju valsts, reģionālo un vietējo pašvaldību līmenī un valsts attīstības plānošanas un budžeta plānošanas saskaņotību, veicinot valsts ilgtspējīgu attīstību un tautsaimniecības izaugsmi.

Padomi vada Ministru prezidents un tās sastāvā ir valdības locekļi, pārstāvji no Saeimas, Latvijas Bankas, Valsts kancelejas, Stratēģiskās analīzes komisijas, plānošanas reģioniem, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Pilsoniskās alianses.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!