Zviedru ūdenslīdēji Baltijas jūrā nogrimušā Liepājas kuģa "Astrīda" vrakā trešdien ap plkst.16.30 uzgājuši zvejnieku līķus.
Kuģa Astrīda apkalpe nav izdzīvojusi…

Latvijas Jūras spēku (JS) Meklēšanas un glābšanas informācijas centra priekšnieks Hermanis Černovs aģentūrai BNS pavēstīja, ka vrakā uzieti trīs vai četri līķi, pārējos zvejniekus vēl turpina meklēt.

Zvejnieku mirstīgās atliekas Latvijā paredzēts nogādāts ar jūras spēku patruļkuģi "Lode".

Jau vēstīts, ka zviedru glābēji trešdien ap plkst.11 jūrā atrada zvejas kuģa "Astrīda" vraku. Vraks atrodas aptuveni 15 līdz 20 metru dziļumā netālu no Ēlandes salas. To uzgājis zviedru krasta apsardzes kuģis gandrīz tajā pašā vietā, kur iepriekš konstatētas kastes, naftas plankums un atrasta glābšanas veste.

Zviedru speciālisti kuģa vraku apsekojuši un nofilmējuši ar dzelmē nolaistu videokameru, kas kuģa kreisajā bortā fiksējusi lielu iespiedumu, kas, visticamāk, radies sadursmē ar kādu citu kuģi.

Par kuģa pazušanu ar sešiem cilvēkiem uz klāja otrdien ziņoja tā īpašnieks SIA "Bute". Otrdienas rītā kuģim bija jāatgriežas Liepājas ostā, taču tas nav noticis. Pēdējais signāls no kuģa saņemts 10.maijā plkst.00.14. Kuģis tobrīd atradies atklātā jūrā Zviedrijas ekonomiskās zonas ūdeņos apmēram 25 kilometrus no Gotlandes.

"Astrīdas" īpašnieks Uldis Bružis aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka kuģim, kas būvēts 1966.gadā, iepriekš nav bijušas tehniskas problēmas un tas izgājis visas nepieciešamās apskates. Nav arī informācijas, ka kuģa kapteinis būtu raidījis SOS signālu.

Černovs aģentūrai BNS iepriekš teica, ka kuģis nav bijis aprīkots ar avārijas satelītboju, kas kuģa katastrofas gadījumā automātiski sāk sūtīt briesmu signālu glābšanas dienestiem. "Turklāt jāņem vērā arī fakts, ka "Astrīda" zvejoja apvidū, kas atrodas tieši uz lieliegrimes kuģu ceļa. Ja šis mazais zvejnieku kuģītis būtu gadījies kāda lielā transportkuģa ceļā, tas pat nebūtu pamanījis sadursmi, savukārt "Astrīdai" tā būtu liktenīga," atzina JS Meklēšanas un glābšanas informācijas centra priekšnieks.

Ostā aģentūra BNS noskaidroja, ka kuģa apkalpē ir pieci liepājnieki un kapteinis Jānis Zakolovskis no Ventspils.

Latvijā pēdējos piecos gados šis ir otrais nopietnais gadījums, kad avarē zvejas kuģis.

1999.gada 4.decembrī, vētras laikā ienākot Liepājas ostā, uz mola uzskrēja zvejas kuģis "Sniegs". Bojā gāja visi seši kuģa apkalpes locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!