Rīgas apgabaltiesa ceturtdien rīcības sēdē nolēma atcelt 1997.gada 22.oktobrī uzlikto arestu "Bankas Baltija" (BB) krimināllietā tiesājamā Aleksandra Laventa pasta un telegrāfa korespondencei, pastāstīja tiesnesis Guntars Kveska.
Aresta noņemšana korespondencei motivēta ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumā norādītajiem faktiem, kur šis iepriekš apgabaltiesas pieņemtais lēmums minēts kā viens no Laventa cilvēktiesību pārkāpumiem. Lēmumu par Laventa korespondences arestu 1997.gadā pieņēma tiesnesis Voldemārs Zariņš.

Tiesnesis informēja, ka BB krimināllietas izskatīšana varētu sākties šā gada oktobrī, taču konkrēts datums vēl nav zināms.

Kā ziņots, ar sešām balsīm pret vienu ECT atzina, ka Latvijā attiecībā pret Laventu pārkāpts konvencijas 8.pants par tiesībām uz cienīgu attieksmi pret privāto dzīvi un ģimenes dzīvi. Šīs tiesības Latvija pārkāpusi, aizliedzot Laventam tikties ar ģimenes locekļiem un 1997.gadā aizturot viņa korespondenci.

ECT atzina, ka 1997.gadā dotā atļauja Laventa korespondences kontrolēšanai, pamatojoties uz kriminālprocesa kodeksa 176.pantu, vietējām varas iestādēm devusi pārāk lielu rīcības brīvību, nenosakot, piemēram, cik ilgi šāda kontrole var tikt piemērota.

Kā ziņots, Augstākās tiesas senāts nolēma nodot BB krimināllietu atkārtotai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesai. Krimināllietā tiek tiesāti Lavents, Tālis Freimanis un Alvis Līdums.

Apgabaltiesa šo lietu iepriekšējā reizē izskatīja vairāk nekā četrus gadus, un tai nomainījās trīs tiesneši - tiesnese Aina Saulīte pati sevi atstatīja no lietas izskatīšanas pēc tam, kad tieslietu ministrs un premjers izteica tiesai pārmetumus par Laventa atbrīvošanu no apcietinājuma. Lieta tika nodota tiesnesim Zariņam, taču lietas dalībnieki pieteica viņam noraidījumu, jo bija atklājies, ka kāds tuvs tiesneša radinieks zaudējis savus naudas noguldījumus BB bankrota dēļ. Lietas dalībnieki uzskatīja, ka šis fakts var būt par iemeslu tiesneša neobjektivitātei.

BB krimināllietu visbeidzot izskatīja tiesnese Ināra Šteinerte. Viņas vadībā tiesa piesprieda Laventam brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem, Freimanim - uz sešiem gadiem, Līdumam - uz trim gadiem un trim mēnešiem. Lietu tiesnese sāka izskatīt 1998.gada rudenī, bet spriedums tika pasludināts 2001.gada decembra pēdējās dienās.

Lavents iesniedza sūdzību ECT, kas atzina, ka ir pārkāptas Laventa tiesības pēc vairākiem cilvēktiesību konvencijas pantiem. Sūdzības ECT snieguši arī Freimanis un Līdums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!