Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komiteja trešdien neakceptēja lēmuma projektu par Barklaja de Tolli pieminekļa atjaunošanu, kas nozīmē, ka projektu nevirzīs izskatīšanai domē, informēja Rīgas domes deputāte Sarmīte Pīka.
Viņa sacīja, ka komitejas lēmums bijis "loģisks", jo pēc vairāku šādu pieminekļu uzstādīšanas "Rīga sāks izskatīties kā tāda pērkama sieviete".

Par pieminekļa uzstādīšanu komitejas sēdē nobalsojuši tikai tās priekšsēdētājs Dainis Īvāns un komitejas locekle Ilga Oziša.

Pīka stāstīja, ka diskusijā komitejas sēdē paudusi vēlmi sīkāk iepazīties ar pieminekļa atjaunotāju un dāvinātāju uzņēmēju Jevgeniju Gombergu un uzzināt, "kas ir šis dāvinātājs un kā viņš var atļauties šādas dāvanas"?

Savukārt komitejas loceklis Arnolds Klotiņš uzsvēra, ka savulaik de Tolli piemineklis uzstādīts neapbūvētā Esplanādē, bet pašreiz tajā vairs neiederoties. Bet domniece Helmī Stalte paudusi, ka Rīgā vairāk būtu nepieciešami pieminekļi personībām, "kas to pelnījušas".

Pīka arī sacīja, ka domes Pieminekļu padome, kas savulaik atbalstījusi de Tolli pieminekļa uzstādīšanu, ir tikai padomdevējs, bet "centrālā" šajā jautājumā esot Kultūras komiteja.

Privātuzņēmējs Jevgenijs Gombergs, kas par paša līdzekļiem atjaunoja de Tolli statuju, vēlas to eksponēt Esplanādē. Skulptūra izgatavota Sanktpēterburgā un nogādāta Rīgā.

Pieminekļu padome novembra vidū atbalstīja ieceri atjaunot un uzstādīt Barklaja de Tolli pieminekli vēsturiskajā vietā Esplanādē.

Ieceri par pieminekļa uzstādīšanu kādā no Rīgas parkiem, pēc sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS datiem, atbalsta 67,9% rīdzinieku.

Gombergs par saviem līdzekļiem atjaunojis arī Pētera I pieminekli, kuru Rīgas dome pērn nolēma dāvināt Sanktpēterburgai, taču tā izlēma uzstādīt tikai pieminekļa kopiju. Par oriģināla turpmāko likteni joprojām nav skaidrības. Tāpat Gombergs vēlas atjaunot arī obelisku Vidzemes un Kurzemes ģenerālgubernatoram marķīzam Filipo de Pauluči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!