Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz būtiskas izmaiņas ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu sodu sistēmā.
Jaunā sodu sistēma būs spēkā no nākamā gada vasaras - 2004.gada 1.jūlija.

Apreibinošo vielu lietošana

Grozījumi paredz, ka turpmāk autovadītājus, velosipēdistus un motociklu vadītājus sodīs par alkohola, narkotiku vai citu apreibinošu vielu lietošanu arī pēc ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanas.

APK par apreibināšanos pēc avārijas paredzēs 30 latu naudas sodu velosipēdistiem un mopēdistiem, bet 400 līdz 500 latu naudas sodu un autovadītāja tiesību atņemšanu uz trīs gadiem motociklistiem un autovadītājiem.

Par transporta līdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, ja ir samazinātas darba spējas pēc medikamentu lietošanas, kuru anotācijās norādīts, ka tie pazemina reakciju, sodīs ar naudas sodu no 30 līdz 200 latiem. Starp šādiem medikamentiem ir, piemēram, tailenols.

Turpmāk līdz 0,2 promilēm samazinās pieļaujamo alkohola koncentrāciju asinīs maz pieredzējušiem vadītājiem. Autovadītājus, kuru stāžs ir mazāks par diviem gadiem un kuriem alkohola koncentrācija asinīs būs no 0,2 līdz 0,5 promilēm, sodīs ar naudas sodu no 50 līdz 250 latiem un tiesību atņemšanu uz laiku no viena līdz trim mēnešiem.

Līdz šim likumā nebija iestrādātas normas, kas īpaši regulētu, cik daudz alkohola drīkst būt nepieredzējušu vadītāju asinīs.

Par transporta līdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt, ja alkohola koncentrācija asinīs būs no 0,5 līdz vienai promilei, sodīs ar naudas sodu no 150 līdz 300 latiem un tiesību atņemšanu uz laiku no trim līdz sešiem mēnešiem.

Par transporta līdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija asinīs būs no 1 līdz 1,5 promilēm, velosipēdu un mopēdu vadītājus sodīs ar 20 latu lielu sodu, bet autovadītājus - ar 300 līdz 400 latu sodu un tiesību atņemšanu uz diviem gadiem.

Velosipēdu un mopēdu vadītājus, ja alkohola koncentrācija asinīs būs no 1,5 līdz 2 promilēm, sodīs ar 30 latu sodu, autovadītājus - ar 400 līdz 500 latu sodu un tiesību atņemšanu uz diviem gadiem.

Par atteikšanos no alkohola koncentrācijas noteikšanas asinīs velosipēdu un mopēdu vadītājus sodīs ar 30 latu sodu, autovadītājus - ar 400 līdz 500 latu sodu un tiesību atņemšanu uz trīs gadiem. Pašlaik par atteikšanos no alkohola koncentrācijas noteikšanas asinīs soda ar 200 līdz 250 latu lielu sodu vai tiesību atņemšanu uz diviem līdz trīs gadiem.

Autovadītājiem, kuriem nav tiesību un kuri pie stūres sēdušies reibumā, bez naudas soda ir noteikts arī aizliegums 6 līdz 24 mēnešus pēc pārkāpuma izdarīšanas iegūt autovadītāja apliecību. Pārkāpējiem visos gadījumos būs jāsamaksā arī naudas sods, kas būs vienāds ar sodu, kas būs jāmaksā autovadītājiem, kuriem ir tiesības, bet kuri ir braukuši reibuma stāvoklī.

Sodīs arī gājējus

Turpmāk APK ir paredzēts arī sods operatīvā transporta vadītājiem par ātruma pārsniegšanu un neatļautu bākuguņu lietošanu - no 20 līdz 100 latiem.

Par ielas šķērsošanu neatļautā vietā un laikā gājēji tiks sodīti ar 2-5 latiem. Šis ir vienīgais pārkāpums, kad soda naudu iekasēs uz vietas.

Turpmāk tiks sodīti arī tie autovadītāji, kuri lietos avārijas gaismas signālu nevietā, un par minēto pārkāpumu būs jāmaksā 20 latu naudas sods.

Par braukšanu bez iedegtiem lukturiem dienas gaišajā laikā tagad būs 5 latu sods, bet apgrūtinātas redzamības apstākļos - 30 latu naudas sods. Par tālo gaismu nepārslēgšanu vai citu braucēju apžilbināšanu ir noteikts sods 20 latu apmērā.

Par apstāšanos vai stāvēšanu bez gaismas signāla iedegšanas sodīs ar 30 latiem dienas gaišajā laikā, ar 40 latiem apgrūtinātas redzamības apstākļos.

Paredzēts sodīt arī autovadītājus, kuri māca braukt pa ielām personas, kas nav labi apguvušas braukšanas iemaņas. Par šādu pārkāpumu ir noteikts 5 latu sods. Savukārt 20 lati būs jāmaksā, ja apmācāmā persona nav sasniegusi atļauto vecumu.

Par automašīnas izmantošanu, ja nav veikta tehniskā apskate, tagadējo 10 latu vietā tiks noteikts 20 latu sods, bet, ja nebūs veikta civiltiesiskā apdrošināšana, autovadītājam būs jāšķiras no 30 latiem.

Turpmāk par braukšanu automašīnā, kas ir aprīkota ar antiradaru, būs jāmaksā 40 latu sods, tiks piemērota arī šīs ierīces konfiskācija.

Turpmāk ar 20 latu sodu tiks sodīti autovadītāji, kuri neatļauti izmato invalīdu pazīšanās zīmes.

Par lielāku pasažieru skaita pārvadāšanu, nekā uzrādījis izgatavotājs, būs 10 latu sods, bet komercpārvadātājiem, piemēram, taksobusu šoferiem - 40 latu sods.

Par bērnu, kuri nav sasnieguši 14 gadu vecumu, pārvadāšanu automašīnas priekšējā sēdeklī bez atbilstošiem pasākumiem - krēsliņa un paliktņa - tiks noteikts 10 latu sods.

Par agresīvu un huligānisku braukšanu autovadītājus sodīs ar naudas sodu no 50 līdz 200 latiem.

Bargāks sods par nesprādzēšanos

Ar 5 latu naudas sodu paredzēts sodīt tos autovadītājus, kuri bez īpaša policista uzaicinājuma izkāps no automašīnas. Par minēto pārkāpumu sods nepieciešams, lai aizsargātu policistus no saniknotiem šoferiem. Tāpat paredzēts līdzšinējo 5 latu vietā piemērot 10 latu sodu par runāšanu pa mobilo telefonu bez tā saucamās "hands-free" sistēmas.

Turpmāk sods par nepiesprādzēšanos automašīnā līdzšinējo 5 latu vietā būs 10 lati.

Paredzams, ka turpmāk par neatļautu stāvēšanu tiks noteikts fiksēts sods 10 latu apmērā.

Jauns sods par iebraukšanu krustojumā

Turpmāk paredzēts jauns sods - par iebraukšanu krustojumā, autovadītājam labi zinot, ka transportlīdzeklis līdz luksofora signāla maiņai nepagūs to šķērsot, būs jāmaksā 10 lati.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā tagad ir precīzi noteikti sodi par ātruma pārsniegšanu, nosakot sodus vieglajām un smagajām automašīnām, par pārkāpumiem apdzīvotā vai neapdzīvotā vietā. Piemēram, par ātruma pārsniegšanu līdz 20 kilometriem stundā neapdzīvotā vietā, braucot ar vieglo automašīnu, tiks piemērots 5 latu sods, apdzīvotā vietā - 10 latu. Pārsniedzot ātrumu līdz 30 kilometriem stundā neapdzīvotā vietā, tiks piemērots 10 latu sods, apdzīvotā vietā - 20 latu.

Tiesības tiks atņemtas tiem autovadītājiem, kuri pārsnieguši ātrumu, braucot ar vieglo automašīnu, par 60 kilometriem stundā, bet ar smagajām automašīnām, pārsniedzot ātrumu par 50 kilometriem stundā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!