Foto: Edijs Pālens
Valdība ceturtdien ārkārtas sēdē noteica sociālo apdrošināšanas pabalstu, kā arī maternitātes un paternitātes pabalstu "griestus" turpmākajiem trim gadiem.

Paredzēts, ka "griesti" būs bezdarbnieka, slimības, maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem - vienā kalendāra dienā maksimālā pabalsta summa būs 11,51 lati. Savukārt, ja pabalsts pārsniegs 11,51 latus, tad to aprēķinās 50%.

Tāpat 80% apjomā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas būs aprēķināti maternitātes un paternitātes pabalsti. Šobrīd šis aprēķins tiek veikts no pilna - 100% - iemaksu apjoma.

Labklājības ministrija akcentē, ka visos šajos priekšlikumus, kas vēl jāapstiprina Saeimai, ir ievērota tiesiskā paļāvība. Tas nozīmē, ka lēmums attieksies tikai uz tiem bezdarbnieka pabalstiem un slimību pabalstiem, kas piešķirti sākot no 2010. gada 1. janvāra. Līdz ar to cilvēks, kurš saslimis līdz šī gada beigām, vai par bezdarbnieku kļuvis vēl šajā gadā, pabalstu arī nākamajā gadā saņems pašreizējā apmērā.

Savukārt attiecībā uz maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem tiks ievērotas Civillikumā noteiktās 306 dienas, tātad izmaiņas skars tikai tās ģimenes, kurās bērniņš dzims pēc 2010.gada 3.novembra.

Likumprojekts vēl jāvērtē Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!