Nākamgad, sākoties zemnieku un zvejnieku saimniecību reformai, vairākām saimniecībām būs jāšķiras no sava nosaukuma, jo likums liedz reģistrēt uzņēmumus ar vienādiem nosaukumiem. Piemēram, no pašreizējām 124 zemnieku saimniecībām "Bērziņi" paliks tikai viena.
Uzņēmuma reģistra pārstāve Līga Brice portālam "Delfi" skaidroja, ka zemnieku saimniecību pārreģistrēšana sāksies nākamgad un turpināsies līdz 2010.gada vidum. Savu oriģinālo nosaukumu varēs saglabāt tā saimniecība, kas pirmā iesniegs pārreģistrācijas dokumentus.

Brice arī norādīja, ka saimniecības ar identisku nosaukumu nevarēs iziet no situācijas, vienkārši pieliekot pie nosaukuma ciparus, jo tas arī tiek uzskatīts par identisku nosaukumu.

Brice pauda cerību, ka nosaukumu dēļ neveidosies milzu rindas un strīdi saimniecību starpā.

Šogad stājušies spēkā grozījumi UR likumā, saskaņā ar kuriem valsts notārs nedrīkst reģistrēt komercsabiedrību, ja tās nosaukums sakrīt ar citu vai ja starp pieteikto firmu un reģistros jau ierakstītu vai ierakstīšanai pieteiktu firmu vienīgā atšķirība ir atstarpes un pieturzīmes nosaukumā lietotajiem burtiem un cipariem vai lielo un mazo burtu lietošanu.

Tas nozīmē, ka Uzņēmumu reģistra kompetence firmu pārbaudē ir paplašināta, kas dod iespēju vēl stingrāk pārbaudīt komercsabiedrību nosaukumus.

Nereti komercsabiedrības vēršas Uzņēmumu reģistrā ar iesniegumu par to, ka sabiedrības nosaukums ir pārāk līdzīgs kādai citai komercsabiedrībai un tādējādi traucē firmas atpazīstamību (piemēram, SIA "Balbiino", IK "BALL BĪNO LATVIJA"). Komerclikuma 28. pants par firmas atšķirību nosaka: komersanta firmai skaidri un noteikti jāatšķiras no citām komercreģistrā jau ierakstītām vai ierakstīšanai pieteiktām firmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!