Tūrisma attīstība Latvijā pēc Saeimas lēmuma par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes palielināšanu ir nopietni apdraudēta, uzskata biznesa informācijas portāla "Nozare.lv" aptaujātie uzņēmēji.

Līdz šim viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs - viesnīcās, moteļos, viesu mājās, lauku tūrismam izmantojamās mājās, kempingos, tūrisma mītnēs - bija pazeminātā jeb 5% PVN likme. Turpmāk šīm nozarēm būs jāmaksā PVN likme 21% apmērā.

Nozares pārstāvji uzskata, ka PNV likmes paaugstināšana no 5% uz 21% atstās graujošu ietekmi uz Latvijas viesnīcu un restorānu nozares attīstību. Nozarē samazināsies ārzemju tūristu plūsma un līdz ar to - arī ārzemju tūristu tēriņi, kas ietekmēs arī restorānus, veikalus un citus pakalpojumu sniedzējus, būs apgrūtināta vai pat apdraudēta mazo viesnīcu un viesu namu pastāvēšana, mazie uzņēmēji vairīsies no nodokļu maksājumiem, būs jauni bankroti un konsolidēšanās.

Nozares eksperti atzīst, ka lēmums ir nepārdomāts un nostāda uzņēmējus neapskaužamā situācijā, jo nereti līgumi ar klientiem tiek noslēgti jau iepriekšējā gada rudenī.

"Tez Tour" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Maira Ādmine norāda, ka valdības lēmumam ir divi aspekti: pirmkārt, viesnīcas cenu politiku nākamajam gadam izstrādā un saviem partneriem nosūta iepriekšējā gada septembrī, vēlākais, oktobrī. Respektīvi, līgumus ar tūrisma aģentūrām, korporatīvajiem klientiem 2009.gadam lielākā daļa viesnīcu jau bija noslēgušas.

"Ko šis valdības pieņemtais lēmums nozīmē viesnīcām? Tikai un vienīgi finansiālus zaudējumus un korekcijas jau viesnīcas pieņemtajā budžetā, kas var nest tādus negatīvus aspektus kā darba algu samazināšanos vai, vēl ļaunāk, štatu samazināšanu, vai vienas vai otras viesnīcas bankrotu," brīdina Ādmine.

Otrkārt, paaugstinot PVN likmi, Latvija kā tūrisma galamērķis vairs nebūs konkurētspējīgs citu valstu vidū. "Mūsu kaimiņi - Lietuva un Igaunija - jau tā mums "izgrieza pogas". 2009.gadā tas būs jūtams vēl vairāk, kad viesnīcas Latvijā būs spiestas paaugstināt cenas. Un tas nozīmē arī mazākus ieņēmumus valsts budžetā," skaidro "Tez Tour" pārstāve.

"Latvia Tours" valdes priekšsēdētājs Aigars Smiltāns uzskata, ka PVN likmes palielināšana tūrisma mītnēm par 16% ir tuvredzīgs un nepārdomāts solis: "Igaunijā tika veikti aprēķini šajā sakarā, un rezultāti parādīja, ka ieņēmumi no palielinātās PVN likmes būtu piecas reizes mazāki nekā ieņēmumi no potenciālajiem tūristiem, kuri varētu ierasties valstī. Es saprastu, ja Latvijā likmi palielinātu par 5% un tā sasniegtu 10%, arī tādā gadījumā tas būtu pārdzīvojams."

Kā norāda Smiltāns, valsts plāno samazināt budžetu arī Tūrisma attīstības valsts aģentūras funkcijām, kas jau līdz šim tika slikti finansiāli atbalstīta, salīdzinot ar kaimiņvalstīm. Līdz ar to nākotnē var cerēt tikai uz tūrisma firmu privātajām iniciatīvām.

"Ceļojumu bodes" valdes loceklis Kaspars Gēgeris uzskata, ka PVN atvieglojumu sistēmas izjaukšana ir tuvredzīgs solis no valdības puses. Matemātiskais aprēķins, ka tādā veidā palielināsies nodokļu ieņēmumi, ir apšaubāms, jo iekasēto nodokļu apjoms var būt pat vēl mazāks nekā līdz šim zaudētās konkurētspējas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!