Sabiedriskās politikas centrs "Providus", sabiedrība par atklātību "Delna", Eiropas Kustība Latvijā un Latvijas pilsoniskā alianse aicina KNAB vadītāja Alekseja Loskutova darbības vērtēšanai izveidotajā komisijā iekļaut arī pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus un vadošos pretkorupcijas ekspertus.
Otrdien valdība izveidoja īpašu komisiju, kurai dots uzdevums nedēļas laikā izlemt jautājumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Alekseja Loskutova atbilstību ieņemamajam amatam. Izskanējis, ka komisijā ietilps Tieslietu, Iekšlietu un Aizsardzības ministriju pārstāvji, kā arī Saeimas Nacionālās Drošības un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas pārstāvji. Komisiju vadīs ģenerālprokurors Jānis Maizītis

"Šis aicinājums balstīts pārliecībā, ka, vērtējot KNAB priekšnieka atbilstību ieņemamajam amatam, jāņem vērā plašāks jautājumu loks, ne tikai konkrētie Valsts kontroles atzinumi par iespējamām nepilnībām KNAB finanšu uzskaitē," teikts organizāciju aicinājumā premjeram Aigaram Kalvītim.

Organizācijas aicina izvērtēt plašākus KNAB darbības jautājumus, piemēram, sabiedrības uzticību KNAB, biroja sagatavoto lēmumu, likumdošanas grozījumu, likumprojektu kvalitāti, darbu sabiedrības izglītošanā un sadarbību ar to, KNAB darba organizāciju.

Organizācijas uzskata, ka NVO pārstāvja iekļaušana šajā komisijā atbilst NVO un valdības sadarbības memorandam. NVO piedāvā grupā iekļaut Latvijas Universitātes profesori, starptautiski atzītu korupcijas jautājumu pētnieci Rasmu Šildi-Kārkliņu, "Providus" korupcijas jautājumu ekspertu, KNAB sabiedriskās konsultatīvās padomes priekšsēdētāju Valtu Kalniņu; LU lektoru, politologu, LU Praktiskās ētikas centra pētnieku Ivaru Ījabu un Sabiedrības par atklātību "Delna" padomes locekli, KNAB priekšnieka atlases komisijas oficiālo novērotāju 2002., 2003. un 2004.gadā Inesi Voiku.

Kalvītis, kura pārraudzībā atrodas KNAB, pirmdien pret Loskutovu ierosināja disciplinārlietu, un līdz izmeklēšanas beigām viņš atstādināts no amata.

Valsts kontroles revīzijā par KNAB darbu 2006.gadā konstatēti ilgstoši pārkāpumi operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!