Foto: DELFI

Uzklausot iesaistītās puses, Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome trešdien nolēma aicināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) nodrošināt organizāciju "Sabiedrība par atklātību "Delna"" un "Providus" darbību iestādes sabiedriski konsultatīvajā padomē.

Sēdes laikā organizācijas "Delna" direktors Jānis Volberts klāstīja, ka viņam šķiet neizprotama bijušā KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka rīcība - pēc saņemtās kritikas par iestādes darbu izslēgt abas organizācijas no KNAB sabiedriski konsultatīvās padomes. Viņam šķiet nepieļaujami, ka abas organizācijas, kas ir orientētas uz pretkorupcijas jautājumiem, tiek izslēgtas no padomes.

Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš gan bilda, ka likumā ir noteiktas tiesības KNAB priekšniekam pieņemt šādus lēmumus, bet diskutējams ir jautājums, vai tas ir pareizi no sabiedrības līdzdalības viedokļa.

Tikmēr biedrības "Providus" vadītāja Krista Baumane aicināja klātesošos saprast, ka runa nav par likuma pārkāpšanu, bet par svarīgu principu - līdzdalību. Gadījumā, ja iestādes vadītājs ir nolēmis izslēgt divas organizācijas, runa ir par sliktu pārvaldību.

Situāciju no KNAB skatu punkta skaidroja biroja priekšnieka vietas izpildītāja Ilze Jurča, norādot, ka izslēgšana bija "vadža lūšana", jo runa ir par pētījumu, kas biroja ieskatā nav objektīvs un pamatots, jo tajā nav atspoguļots KNAB viedoklis. "Ir jābūt analīzei, salīdzinājumiem un pušu viedokļiem," noteica Jurča.

Biroja pārstāve sacīja, ka organizācijas izplata nepatiesu informāciju par biroju, kas arī starptautiski grauj ne tikai KNAB, bet arī visas valsts reputāciju. "Tas bija aizsardzības žests, vienlaikus vēloties "Delnu" atgriezt realitātē, lai tā saprastu, ka ir jāizturas atbildīgi un tiesiski savā rīcībā," skaidroja Jurča.

Tāpat viņa uzsvēra, ka sadarbība ar organizācijām turpinās, tikai tā ir ārpus KNAB sabiedriski konsultatīvās padomes formāta.

Memoranda īstenošanas padome gan lēma, ka jāaicina KNAB nodrošināt, ka abas organizācijas var piedalīties iestādes sabiedriski konsultatīvās padomes darbā.

Jau ziņots, ka abas augstākminētās nevalstiskās organizācijas no KNAB Sabiedriskās konsultatīvās padomes izslēdza bijušais KNAB vadītājs Streļčenoks.

KNAB ieskatā abas organizācijas ir pieļāvušas ētikas normu neievērošanu, informāciju par KNAB ilglaicīgi atspoguļojot un publiskojot, nepārbaudot informācijas atbilstību faktiskajai situācijai, kā arī izplatot faktiskajai situācijai neatbilstošu informāciju par KNAB darbību.

Nesen "Delnas" un domnīcas "Providus" kopīgi sagatavotajā ziņojumā tika kritizēts Streļčenoks. Ziņojumā minēts, ka viens no iemesliem, kas vājinājis korupcijas apkarošanas darbu valstī, ir Streļčenoka vadības stils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!