Kopš aizvadītās nedēļas sākuma kā obligāta prasība visiem Valsts policijas darbiniekiem noteikta policista formas nēsāšana. Kārtība attiecināta arī uz Kriminālpolicijas darbiniekiem, kuriem līdz šim šāda prasība nebija obligāta.
Kā atzina vairāki aptaujātie operatīvie darbinieki, kuriem ikdienā nereti nākas "strādāt" ar dažāda līmeņa kriminālo grupējumu pārstāvjiem, šī prasība kavē darba pienākumu izpildi.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā apstiprināja, ka Valsts policijas priekšnieks Jānis Zaščirinskis izdevis pavēli, nosakot obligātu prasību visiem policijas darbiniekiem, tai skaitā arī Kriminālpolicijas darbiniekiem, darba laikā un dienesta pildīšanas vietā būt policijas formas tērpā.

Tomēr pavēlē esot iekļauta atruna, ka policisti formas tērpu var nevalkāt operatīvo pasākumu laikā, norādīja policijā.

Operatīvie darbinieki atzina, ka prasību nēsāt formas tērpus viņi atbalsta, taču tikai tajos dienestos, kur tas netraucēs darbu, piemēram, Kārtības policijā, pirmstiesas izmeklēšanas nodaļās. Savukārt Kriminālpolicijā šāda prakse tikai apgrūtinās darbu.

Kā skaidroja policijas darbinieki, pavēle paredz formas tērpos atrasties darba vietā visu darba laiku, izņemot gadījumus, kad tiek veikti operatīvie pasākumi, piemēram, noziedznieka aizturēšana. Ja operatīvais darbinieks savā darba kabinetā atrodas formas tērpā un pēkšņi tiek dota komanda, ka jādodas aizturēt noziedznieks, viņam steigšus jāpārģērbjas savās civilajās drēbēs, kas noteikti aizņems laiku.

Operatīvie darbinieki norāda: var gadīties, ka tieši šī laika pietrūks, lai aizturētu likuma pārkāpēju. Tiek apgalvots, ka ir arī vairāki citi iemesli, kādēļ šādas prakses ieviešana Kriminālpolicijā sarežģīs likumsargu darbu.

Jau ziņots, ka Valsts policijā pēdējā laikā notikušas būtiskas reformas, piemēram, pēc nesen notikušās reorganizācijas policijā dažādu iemeslu dēļ darbu nācies atstāt vairāk nekā 160 likumsargiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!