Foto: Shutterstock
2017. gada Ogres novada pašvaldības pamatbudžeta plānotie izdevumi augs par 20,4%, salīdzinot ar plānotajiem izdevumiem aizvadītā gada budžetā.

Kopā ar Valsts kases kredītu un vairāk nekā 5 miljonu eiro atlikumu, pieejamais finanšu resursu apjoms pašvaldības budžetā 2017. gadā ir 68,5 miljoni eiro.

Kopējais plānoto izdevumu apjoms Ogres novada pašvaldības šī gada pamatbudžetā ir 64,3 miljoni eiro, kamēr 2016. gadā tie bija 53,4 miljoni eiro.

Pamatbudžeta lielākais izdevumu apjoms ir paredzēts izglītībai - 18,4 miljoni eiro, kas ir par 15,6% vairāk nekā 2016. gadā. Šo izdevumu īpatsvars kopējos izdevumos veido 28,6%.

Otrs lielākais izdevumu apjoms plānots budžeta sadaļā "Ekonomiskā darbība" - 13,9 miljoni eiro. Savukārt trešais lielākais izdevumu apjoms plānots pašvaldības teritorijas un mājokļu apsaimniekošanai - 12,2 miljoni eiro.

Pašvaldības administratīvo izdevumu apjoms šogad būs par 1,8% mazāks nekā pērn. Šim mērķim paredzēti 4,4 miljoni eiro. Savukārt sociālajai aizsardzībai paredzētie izdevumi, salīdzinot ar aizvadīto gadu, auguši par 1,2% un tam paredzēti 3,4 miljoni eiro.

2017. gada Ogres novada pašvaldības budžeta izvirzītās prioritātes ir novada attīstība un esošās infrastruktūras sakārtošana. Balstoties uz budžetā izvirzītajām prioritātēm, arī 2017.gadā ir paredzēti apjomīgi darbi satiksmes infrastruktūras - ielu, ceļu, ietvju un veloceliņu sakārtošanai, kā arī izglītības, sociālā darba, kultūras, sporta un vides infrastruktūras sakārtošanai un pilnveidei.

Apjomīgākie projekti, kurus plānots realizēt 2017. gada laikā ir vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana Ogres novadā, kam tiks paredzēti 3 miljoni eiro, Brīvības ielas posma rekonstrukcija par 1,8 miljoniem eiro, aizsargmola būvniecība pie Ogres ietekas Daugavā ar mērķi novērst plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu par 2,2 miljoniem eiro, grants ceļu bez cietā seguma posmu pārbūve Ogres novadā par 2,3 miljoniem eiro.

Šo projektu realizācijai nepieciešamo finansējumu plānots iegūt aizņemoties Valsts kasē, no pašvaldības budžeta sedzot 40% no izmaksām.

Ogres novada pašvaldības 2017. gada budžetā plānots arī ieņēmumu pieaugums par 11,7%, jeb 4,9 miljoniem eiro. Kopējais ieņēmumu apjoms 2017. gadā plānots 46,6 miljoni eiro.

Pieaugumu galvenokārt veido valsts budžeta transfertu pieaugums, kas skaidrojams ar mērķdotāciju pedagogu atalgojumam palielināšanu un plānotajiem avansa maksājumiem ES projektu realizēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!