Foto: LETA
Iestājoties siltākam laikam, ir sākusies ledus iešana Latvijas upēs, tajā skaitā arī Ogres upē, kur situācija patlaban vērtējama kā stabila, informē pašvaldība.

Ogres novada pašvaldības policija diennakts režīmā seko līdzi ūdens līmeņa svārstībām, plūdu risku patlaban nav.

Ogres upes lejtecē ledus gar krastiem ir aplūzis. Rudenī bija sauss krasts, līdz ar to nebija sasalšana kā iepriekšējos gados, kā arī ledus nav tik biezs un laiks ir labs - piesalst un tad atlaižas, piesalst un atlaižas, situāciju raksturoja pašvaldība.

Gadījumā, ja plūdi tomēr būs, par to sākumu, kā arī par evakuāciju, ja tāda būs nepieciešama, plūdu riska teritoriju iedzīvotājiem paziņos Ogres novada pašvaldības policijas, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres iecirkņa vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes Ogres daļas auto ar sirēnu, skaidro pašvaldība.

Ja iedzīvotāji paši pamana plūdu apdraudējumu - straujas ūdens līmeņa svārstības, jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112. Tajā pašā laikā pašvaldība atgādina - ja bez nepieciešamības tiek zvanīts uz tālruņa numuru 112, tiek aizņemta telefona līnija un kāds, kuram ir vajadzīga steidzama palīdzība, nevar to saņemt laikus. Par apzinātu nepamatotu speciālo dienestu izsaukšanu gan ir paredzēts naudas sods.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka, atgriežoties salam, ūdens līmenis vairumā Latvijas upju pazeminās.

Ūdens līmenis turpina pazemināties visās Kurzemes upēs. Zemgalē, Vidzemē un Latgalē ir upes, kurās ūdens līmenis svārstās vai paaugstinās, tai skaitā pakāpenisks ūdens līmeņa kāpums turpinās Daugavā.

Ūdens līmenis pazeminās arī Lielupē. Pie Mežotnes ūdens līmenis kopš svētdienas krities par teju diviem metriem, pie Staļģenes aizvadītajās divās diennaktīs ūdens atkāpies par nepilnu metru. Pie Jelgavas neliela ūdens līmeņa pazemināšanās sākusies tikai pēdējā diennaktī.

Ogres lejtecē ūdens līmenis nedaudz svārstās. Starp Ogres pilsētu un Ogresgalu atrodas ledus sablīvējums. Tam izkustoties, iespējamas krasas ūdens līmeņa svārstības.

Tuvākajās dienās ūdens līmenis upēs galvenokārt pazemināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!