Foto: DELFI
Oficiāli atklājot domubiedru grupas sarīkoto tautas akciju "Oligarhu kapusvētki", kurā pulcējās vairāk nekā 5000 cilvēku, viens no tās rīkotājiem Viesturs Dūle ar ironiju pateicās par oligarhiem dēvētājiem politiķiem Ventspils mēram Aivaram Lembergam, LPP/LC līderim Aināram Šleseram un Tautas partijas dibinātājam Andri Šķēlem "par mācību".

Oficiāli atklājot pasākumu, Dūle publiski pateicās Lembergam, Šķēlem un Šleseram, kā arī viņu draugiem par to, ka viņi 21 gada laikā "mums ir devuši mācību". "Vai mēs esam kaut ko iemācījušies?" sanākušajiem jautāja Dūle. Katra politiķa vārdu sanākušo pūlis uzņēma ar ironisku "atbalstu" un aplausiem.

Pēc pasākumu rīkotāju domām, pirmā mācība ir nesadarboties ar oligarhiem. Savukārt otrā gūta mācība ir aicinājums mazbērniem stāstīt vecvecākiem, kas notiek valstī, sacīja Dūle. Pasākuma vadītāji arī paziņoja par ieceri uzsākt internetā vākt parakstus par petīciju, kurā aicina "atklāt ofšoru īpašniekus", jo "tad mēs uzzināsim, kam pieder Latvija". Uzzināt, kam pieder Latvija, ir gūto mācību trešā atziņa.

Dūle, uzrunājot sanākušos, pavēstīja, ka mākslinieks Aigars Bikše kopā ar Mākslas akadēmijas studentiem ir radījis instalāciju "Korupcijas klucis", ko pasākuma laikā plānots "laist gaisā".

Tāpat Dūle vēstīja, ka bijusi iecere arī radīt "aklkurlmēmo" trīsgalvainu pūķi jeb jodu, kas simbolizētu oligarhus, jo "viņi negrib neko dzirdēt, redzēt vai teikt".


Raidījumu un pasākumu vadītāja Baiba Sipeniece sanākušajiem paziņoja, ka viņa ziemā bija piekritusi jūlijā vadīt Jūras svētkus Ventspilī, tomēr pēdējo nedēļu notikumi viņā "apmeta kūleni", un viņa saprata, ka atteiksies to darīt. Tādu pašu lēmumu pieņēma arī pasākumu vadītājs Valters Krauze.

Sipeniece norādīja, ka nevienu paskumu viņi abi Ventspilī nevadīs, kamēr tur valda "mazais barons". "Aivar Lemberg, es zinu, ka tev ir daudz naudas, iespējams, vairāk nekā kopā visiem tiem, kas atrodas te, bet ir viena lieta, ko tu nevarēsi par naudu nopirkt – labais vārds," sacīja Sipeniece.

Savukārt Dūle pavēstīja – lai gan LNT bija vienīgā televīzija, kura bija piekritusi pārraidīt viņa projektu par izglītības sistēmu Latvijā "Intelektuālā apokalipse", kamēr nebūs skaidrs, kas ir un par ko stāv LNT, viņš ar šo televīziju nesadarbosies.

Savukārt mūziķe Ilga Reizniece, kura atzina, ka grupa "Iļģi" nekad nav bijuši galma muzikanti, klātesošiem pastāstīja par kādu folklorā aizmirsto māti – "līdzās Zemes mātei un Meža mātei bija arī Gausa māte." Reizniece pieļāva, ka daudzi latvieši šo Gausa māti vairs nepazīst, bet zina tās pretmetu – tie esot negauši, kas, viņasprāt, būtu latvisks vārds oligarhiem.

Reklāmas režisors Aivars Čivželis pavēstīja, ka viņš ir režisējis vairāku partiju reklāmas gandrīz visiem politiskajiem spēkiem, taču turpmāk viņš oligarhu spēkiem reklāmas vairs netaisīs. "Lai tas tiek citiem, nesaukšu vārdā ne Liepnieku, ne Stendzinieku," sacīja Čivželis.

Noslēgumā Dūle paziņoja, ka pasākuma runātāji, starp kuriem bija arī reperis Gustavo un aktieris Juris Strenga, neies politikā, "lai nediskreditētu to, ko mēs darām", tomēr aicināja doties politikā visus, kas jūt sevī potenciālu.

Jau ziņots, ka akciju "Oligarhu kapusvētki" organizē sabiedrībā pazīstami cilvēki, lai Saeimai "mainītu jumtu" un "atrastu labākos veidus, kā nākamajās Saeimas vēlēšanās izdarīt tā, lai Saeimā būtu domājoši cilvēki". bija plānots, ka daudzi slaveni cilvēki atzīsies, ka ir savulaik sadarbojušies ar oligarhiem un to vairs nedarīs, tādējādi rādot priekšzīmi citiem.

Par oligarhu ietekmi Latvijas politikā aizvien atklātāk sāka runāt maija nogalē, pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vērienīgas operācijās, kuras ietvaros notika kratīšanas uzņēmumos un īpašumos, kas saistīti ar trīs ietekmīgajiem, par oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Ventspils mēru Aivaru Lembergu, LPP/LC līderi Aināru Šleseru, un Tautas partijas dibinātāju Andri Šķēli. Lietā kopumā figurē 11 personas, tostarp sešas amatpersonas, un 26 uzņēmumi.

Šīs lietas ietvaros KNAB lūdza Saeimu atļaut kratīšanu deputāta Šlesera dzīvesvietās, taču parlamenta deputāti izšķīrās šādu atļauju nedot. Šis Saeimas lēmums lika Zatleram izšķirties rosināt Saeimas atlaišanu, un ārkārtas uzrunā tautai prezidents tieši oligarhu ietekmi uz parlamenta lēmumiem minēja kā vienu no svarīgākajiem sava lēmuma iemesliem. Vēlākos savas rīcības komentāros prezidents precizēja, ka, viņaprāt, Latvijā ir trīs oligarhi - Lembergs, Šķēle un Šlesers.

Tautas nobalsošana par Zatlera rosināto Saeimas atlaišanu notiks 23.jūlijā, savukārt 2.jūnija Saeimas deputāti prezidenta vēlēšanās nepārvēlēja Zatleru uz otro termiņu un par Valsts prezidentu ar 53 balsīm izraudzījās eksbaņķieri Andri Bērziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!