Foto: LETA

Saeimas deputāti, ierosinot parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu saistībā ar žurnālā "Ir" publiskotajām "oligarhu sarunām", rīkojušies neprofesionāli, jo viņu rīcībā nav dokumenta, kas apliecinātu šādu sarunu esamību, otrdien savā preses konferencē paziņoja Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Domes vadītājs apgalvoja, ka dokumenta, kas pierādītu "oligarhu sarunas", nav, tāpat neesot veikta arī ekspertīze, lai noteiktu sarunās iesaistītās personas.

"Nekādu oligarhu sarunu, kurās es būtu piedalījies, šobrīd oficiāli nav, jo arī parlamenta rīcībā nav dokumenta, kur būtu rakstīts, ka Satversmes aizsardzības birojs vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, vai Drošības policija, vai policija, vai militārā izmeklēšanas nodotu tādu un tādu sarunu uz tik un tik lapām," klāstīja Lembergs.

Viņaprāt, "Vienotība", ierosinot parlamentāro izmeklēšanu, ir ignorējusi Latvijas likumdošanu un Ministru kabineta noteikumus attiecībā uz to, kas ir uzskatāms par dokumentu. Lembergs pauda, ka šāda iniciatīva "norāda, cik neprofesionāla ir viena daļa no parlamentāriešiem, kuri nav izlasījuši elementāru lietu, kad kurš papīrs kļūst par dokumentu".

"Nožēlojami, ka viena daļa no "Vienotības" nezina šīs absolūti elementāras lietas," pauda Lembergs.
Vienlaikus Ventspils domes priekšsēdētājs atzina, ka viņam kā pilsonim ir tiesības apspriest un kritizēt jebkuru personu un iestādi.

Jau vēstīts, ka koalīcijas partneri konceptuāli atbalstīja partijas "Vienotība" priekšlikumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu saistībā ar žurnālā "Ir" publiskotajām "oligarhu sarunām".

Par parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju varētu tikt iecelts Saeimas deputāts Andrejs Judins (V).

"Vienotības" pārstāvis Edvards Smiltēns norādīja, ka priekšlikumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi parakstīs "Vienotības" un nacionālās apvienības deputāti. Turpretī Zaļo un zemnieku savienība atbalsta komisijas izveidi, taču vēl nav skaidrs, vai kāds no šīs apvienības parakstīsies par komisijas izveidi.

Tāpat ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem parkukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!