Badastreiks pie Ķīnas Tautas Republikas vēstniecības ilgs 72 stundas, kurā piedalīsies reliģiskās kustības "Faluņgun" praktizētāji Latvijā, starp kuriem ir Latvijas sportists, kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis.
Tās dalībnieki vēlas pievērst sabiedrības uzmanību uz Ķīnā notiekošajām represijām pret cilvēkiem.

Badastreika dalībnieks, kamaniņu braucējs Rubenis, žurnālistus šodien informēja, ka badastreiks par protestēšanas veidu izvēlēts tādēļ, lai pievērsu pastiprinātu Latvijā dzīvojošo cilvēku un valdības uzmanību Ķīnā notiekošajam.

Rubenis pauda neizpratni par to, kā valstī, kurā notiek cilvēku apspiešana un masveida nogalināšana var tikt rīkotas Olimpiskās spēles.

Kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis badastreikā pie Ķīnas Tautas Republikas vēstniecības uzturēsies 24 stundas, taču 9 badastreika dalībnieki uzturēsies līdz 17.aprīlim.

Jau ziņots, ka Ķīnas varas iestādes reliģisko kustību "Faluņgun" aizliedza 1999.gadā, paziņojot, ka tas ir "ļaunuma kults".

Emigrācijā dzīvojošais "Faluņguņ" dibinātājs Li Hundži sludina daoistu, budistu un citu ticību sajaukumu, apvienojot to ar tradicionālajiem "cji gun" elpošanas vingrinājumiem.

"Faluņguņ" apgalvo, ka kopš aizlieguma ieviešanas ieslodzījumā Ķīnā spīdzināšanas un policijas brutalitātes dēļ bojā gājuši gandrīz 3000 kustības sekotāju un vairāk nekā 100 000 ir ieslodzīti piespiedu darba nometnēs "pārizglītošanai".

Ķīnas valdība nenoliedz "Faluņgun" praktizētāju ieslodzīšanu, taču apgalvo, ka ieslodzītie miruši badastreiku un atteikšanās no medicīniskās palīdzības rezultātā.

Pagājušā mēnesī ASV medijos parādījās ziņas par Sjudzatuņas "koncentrācijas nometni" Šenjaņas pilsētā Ķīnā. Kā stāsta no Ķīnas izbēgušie, šajā "darba nometnē" kopš 2001.gada ieslodzīti aptuveni seši tūkstoši kustības "Faluņgun" praktizētāji, no kuriem divas trešdaļas vairs nav dzīvi.

Ķīna šīs apsūdzības ir noliegusi, taču ANO spīdzināšanas lietu komisārs Manfrēds Novaks ir paudis vēlēšanos apmeklēt Ķīnu un pārbaudīs šīs apsūdzības.

ANO cilvēktiesību aģentūras regulāri kritizē Ķīnu par ticīgo - tibetiešu budistu, katoļu, uiguru musulmaņu un kustības "Faluņgun" piekritēju apspiešanu, ieslodzīšanu un "pārizglītošanu".

Kustības "Faluņgun" atbalstītāji Latvijā ne reizi vien ir protestējuši pie Ķīnas vēstniecības, prasot izbeigt represijas pret viņu domubiedriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!