2010. gadā sāksies Latvijas Nacionālās operas nama otrās kārtas rekonstrukcija, kas ilgs vismaz gadu, trešdien preses konferencē žurnālistiem pastāstīja LNO direktors Andrejs Žagars.

Rekonstrukcijas darbi sāksies pēc Rīgas operas festivāla 2010. gadā, kad divas reizes tiks parādītas visas četras Riharda Vāgnera cikla "Nībelunga gredzens" operas - "Reinas zelts", "Valkīra", "Zīgfrīds" un "Dievu mijkrēslis".

Rekonstrukcijas laikā LNO sniegs vienu izrādi nedēļā Dailes teātra telpās un intensīvi braukās viesizrādēs.

Operas direktors Žagars sola, ka arī rekonstrukcijas laikā tiks pilnībā saglabātas visas darba vietas.

LNO pagalmā tiks uzcelta piebūve, kurā būs divas mēģinājumu zāles ar labu akustiku LNO orķestrim un korim, kā arī mēģinājuma zāle baletam, rekvizītu noliktavas, galdniecība, metāla darbnīca, šūšanas darbnīca, vokālistu klases, mākslinieku ģērbtuves, tehniskās telpas un administrācijas telpas.

Izrāžu dekorāciju komplektācijai tiek piedāvāts aizskatuves daļā skatuves grīdas līmenī izveidot trīs platformas izrāžu dekorāciju komplektu izvietošanai. Patlaban skatuves strādnieki spiesti strādāt naktīs un ar rokām pa operas nama "zirgu trepēm" stiept smagās dekorācijas.

Tiks veikta arī vēsturiskās operas ēkas aizskatuves daļas pārbūve, ieskaitot daļēju nojaukšanu. Tiks modernizēts skatuves tehniskais aprīkojums.

Operas darbinieku un apmeklētāju autotransporta izvietošanai vienlaicīgi ar piebūves otrās kārtas būvniecību tiek piedāvāts ierīkot pazemes autostāvvietu.

Žagars šodien nevarēja pateikt, cik izmaksās rekonstrukcija, viņš tikai pauda cerību, ka "nekādas politiskās pārmaiņas Rīgas domē, kas ir operas ēkas īpašniece, neizjauks labos nodomus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!