Lai atrastu piecus miljonus latu Latvijas Nacionālās operas (LNO) kompleksa izbūves pabeigšanai, Rīgas dome varētu nodot koncesijā zemes gabalu pie operas, lai izbūvētu tur autostāvvietu, un atļaut izbūvēt un apsaimniekot pazemes autostāvvietas Strēlnieku laukumā un Kronvalda bulvārī.
Šādu priekšlikumu sagatavojis Domes Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks, atbildot uz operas direktora Andreja Žagara lūgumu palīdzēt atrisināt LNO kompleksa būvniecības pabeigšanu, informēja domes sabiedrisko attiecību nodaļā.

“Operas rekonstrukcija ilgst jau 14 gadus, un darbu kavēšanās pamatā ir finanšu trūkums – pašlaik, lai pabeigtu rekonstrukciju un izbūvētu blakus Operas ēkai pazemes autostāvvietu, nepieciešami aptuveni pieci miljoni latu. Pilsētai šādas naudas nav, tāpēc meklējām citus risinājumus,” skaidroja Ameriks.

Piedāvātais projekts paredz konkursa kārtā nodot koncesijā zemes gabalu pie LNO uz 30 gadiem autostāvvietas izbūvei un apsaimniekošanai, kā arī tiesības izbūvēt un 12 gadus apsaimniekot pazemes autostāvvietas Kronvalda bulvārī un Latviešu strēlnieku laukumā.

“Netērējot nodokļu maksātāju naudu, mēs ne tikai pieliktu punktu Operas restaurācijai un rekonstrukcijai un atbrīvotu laukumu skaistās ēkas priekšā (laukums, starp citu, būtu jāatjauno un jālabiekārto par koncesionāra līdzekļiem), bet arī būtiski uzlabotu stāvokli ar automašīnu novietošanu pilsētas vēsturiskajā centrā,” uzsver Ameriks.

“Turklāt, ja peļņa no autostāvvietu ekspluatācijas pārsniegtu noteiktu robežu, pašvaldība varētu pretendēt uz daļu no tās,” uzskata Ameriks.

Rīgas domes lēmuma projekts jāizstrādā Pilsētas attīstības departamentam un jāakceptē Pilsētas attīstības komitejai un domei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!