Vairāki Rīgas domes opozīcijas deputāti ir nosūtījuši vēstuli Rīgas domes priekšsēdētājām Jāni Birkam (TB/LNNK) ar aicinājumu rūpīgāk izvērtēt lēmumu par Basteja bulvāra pārdēvēšanu, lai pēc tam šo ieceri atkārtoti izskatītu domes sēdē.
Vēstuli parakstījuši deputāti Viktors Kalnbērzs ("Dzimtene"), Sergejs Žuravļovs ("Dzimtene"), Natālija Jolkina (PCTVL) un Aleksandrs Kuzmins (PCTVL).

Deputāti vēstulē pauž viedokli, ka lēmums pārdēvēt Basteja bulvāri Latvijas pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica vārdā pieņemts, nerēķinoties ar Vietvārdu komisijas, Pieminekļu padomes, kā arī vairuma rīdzinieku viedokli.

"Arī mēs esam par Meierovica vārda iemūžināšanu, bet uzskatām par aplamu saistīt to ar bulvāri, kuram 1990.gadā tika atjaunots vēsturiskais, no 1861.gada līdz 1929.gadam pastāvējušais nosaukums," rakstīts vēstulē.

Basteja bulvāris ir viens no Vecrīgas vietvārdu kopuma, kas atspoguļo gandrīz pilnīgi zaudēto dažādu laiku pilsētas nocietinājumu kompleksu struktūru.

"Trokšņu vai Lēruma iela gar pilsētas mūri, Trauksmes vai Alarma iela gar pilsētas mūri, Torņa iela uz Pulvertorni, Vaļņu iela gar cietokšņa vaļņiem to iekšpusē, Bastejkalns Smilšu bastiona vietā un Basteja bulvāris gar cietokšņa vaļņiem abpus Smilšu bastionam. Šie nosaukumi palīdz izprast Vecrīgu kā pilsētbūvniecības pieminekli," rakstīts vēstulē.

Kā ziņots, Rīgas dome vakar nolēma pārdēvēt Basteja bulvāri Latvijas pirmā ārlietu ministra Meierovica vārdā. Par vēsturiskā nosaukuma maiņu balsoja 34 deputāti.

Rīgas Centra rajona izpilddirekcijai trīs mēnešu laikā būs jāpaziņo iedzīvotājiem par adreses maiņu un jānomaina adrešu numerācijas plāksnes. Izdevumus par jauno numerācijas plākšņu izvietošanu segs no Rīgas pilsētas Attīstības fonda līdzekļiem. Izmaksas, rēķinot uz vienu māju, ir vidēji desmit lati.

Rīgas domes Pieminekļu padome iepriekš ar absolūtu balsu vairākumu noraidīja bulvāra pārdēvēšanu. Negatīvu atzinumu sniedza arī Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Rīgas Vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija.

Pret bulvāra pārdēvēšanu iepriekš izteicās arī Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK), iesakot Meierovica vārdā nosaukt Rīgas lidostu.

Savukārt Pilsētas attīstības komiteja iepriekš atbalstīja priekšlikumu par bulvāra pārdēvēšanu, tāpēc jautājums tika virzīts izskatīšanai domes sēdē.

Basteja bulvāra pārdēvēšanu Meierovica vārdā neatbalsta 79,2% rīdzinieku, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS jūnijā veiktās aptaujas rezultāti. Savu atbalstu Basteja bulvāra pārdēvēšanai pauda vien 6% respondentu, bet 14,7% pilsētas iedzīvotāju nebija viedokļa šajā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!