Foto: F64

Vairāk nekā simts cilvēku piektdien pulcējās uz barikāžu atceres ugunskura aizdegšanu Zaķusalā, kur viņus uzrunāja arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība") un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube. Pabriks klātesošos aicināja atcerēties, ka barikāžu laikā par Latvijas valsti iestājās ne tikai latvieši, bet arī citu tautību pārstāvji, tostarp krievi.

Savukārt Graube uzsvēra, ka barikāžu laikam jāiegulst vēstures lappusēs kā vienlīdz svarīgam notikumam ar brīvības cīņām pirmās brīvvalsts laikā. Arī barikāžu laikā, lai arī cilvēku upuru nebija tik daudz, barikāžu dalībnieki bija gatavi ziedot savu dzīvību par neatkarīgu Latviju, norādīja armijas komandieris.

Viņš arī aicināja barikāžu laika vienotību nodot no paaudzes paaudzē.

Spītējot krītošajam sniegam, pie barikāžu piemiņas ugunskura Zaķusalā bija pulcējušies vairāk nekā 100 cilvēku – gan vecāka gadagājuma kungi, gan jaunieši, gan ģimenes ar maziem bērniem, kuri labprāt arī izmantoja sasnigušo sniegu ziemas spēlēm.

Svinīgu noskaņu radīja bruņoto spēku orķestris, kas atskaņoja patriotiskas melodijas.

Cilvēki uz piemiņas pasākumu bija atbraukuši gan ar speciāli organizētiem autobusiem, gan privātajiem auto – Daugavas krastmala no Latvijas Televīzijas ēkas līdz pat Salu tiltam bija pilna ar mašīnām.


Jau vēstīts, ka šogad aprit 21 gads kopš Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem republikas novadiem. 1991.gada janvārī simtiem cilvēku aizsargāja Televīzijas ēku un torni Zaķusalā.

Barikāžu atceres pasākumi turpināsies visu nākamo nedēļu.

Pirmdien, 16.janvārī, pulksten četros pēcpusdienā notiks atceres pasākums pie Vecmīlgrāvja tilta.

Ceturtdien, 19.janvārī, pusdienas laikā notiks atceres brīdis Mārupes kapos pie pieminekļa brīvības cīnītājiem, bet pulksten četros pēcpusdienā grāmatas "Barikādes barikāžu aizstāvju acīm" atvēršana 1991.gada barikāžu muzeja konferenču zālē.

Piektdien, 20.janvārī, plkst.9 gaidāma atceres ugunskura iedegšana Doma laukumā. Savukārt jau pulksten desmitos no rīta notiks ziedu nolikšana II Meža kapos.

No plkst.11 līdz 17 apmeklētājiem būs atvērta 1991.gada barikāžu muzeja ceļojošā izstāde muzeobusā Doma laukumā.

Pulksten divos dienā notiks ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietām, trijos iedegs atceres ugunskuru pie Saeimas ēkas.

No plkst.18 līdz 20.15 notiks koncerts "Mirkļi ugunskura atblāzmā" Rīgas Domā, bet pulksten septiņos vakarā – piemiņas svētbrīdis Doma baznīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!