Foto: LETA
Tuvākajos gados ir jāmēģina aizsardzības budžetam atvēlēt vismaz 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), pretējā gadījumā Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) nespēs pildīt Nacionālajā drošības koncepcijā noteiktās funkcijas, aģentūrai BNS norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība").

Viņš arī uzsvēra, ka ilgstoša finansējuma samazināšana atstāj negatīvu iespaidu uz karavīru morāli.

Ministrs piekrīt Latvijas vēstnieka NATO Māra Riekstiņa paustajam viedoklim, ka pašreizējais ieguldījums 1,1% apmērā no IKP ilgtermiņā ir nepietiekams.

"Mūsu pienākums ir domāt par diviem procentiem, bet tuvākajos gados ir jāmēģina sasniegt vismaz 1,5% no iekšzemes kopprodukta," uzsvēra Pabriks.

Tomēr, ja vēl arī rudenī aizsardzības nozarei būs jāsamazina izdevumi, ministrija nespēs pildīt savas funkcijas.

"Armijai ir konkrēti uzdevumi, ko valsts uzstāda, tie ir dažādos plānos un nacionālajā drošības koncepcijā noteikti. Ja mēs ilgstoši tos ignorēsim, ir jāpārskata drošības koncepcija," brīdināja ministrs. "Ja turpinās aiztikt aizsardzības budžetu un netiks atrasta iespēja tuvākajā laikā proporcionāli palielināt budžetu, mūsu drošības un aizsardzības situācija pasliktināsies. Mēs nespēsim pildīt savas funkcijas."

Viņš arī uzsvēra, ka finansējuma samazināšana noplicina armiju, atstājot negatīvu iespaidu uz karavīru, bruņoto spēku un ministrijas morāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!