Krievu kopienas aktīvists Aleksandrs Kazakovs "nav Latvijai vēlama persona", uzskata ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP), apliecināja ministra preses sekretāre Inga Saliniece.
Pēc rīcībā esošas neoficiālās informācijas, Pabriks ir pasludinājis Kazakovu par "persona non grata", kas viņam liegs tiesības iebraukt Latvijā, un šis lēmums nav apstrīdams tiesā.

Saliniece ne apliecināja, ne noliedza šo informāciju, paskaidrojot, ka "tā ir konfidenciāla informācija", par kuru netiek informēta ne prese, ne pati nevēlamā persona.

Tā dēvētais melnais saraksts, kurā iekļautās personas nedrīkst iebraukt Latvijā un no kura Kazakovs ar tiesas lēmumu tika svītrots, tiek veidots, pamatojoties uz drošības dienestu informāciju. Savukārt kādu par "persona non grata" pasludina ārlietu resors.

Atzīšana par "persona non grata" nozīmē to, ka Kazakovam tiks atteikta vīza iebraukšanai Latvijā.

Kazakovs šonedēļ solīja, ka jau tuvākajā laikā vērsīsies Latvijas vēstniecībā Maskavā, lai lūgtu izsniegt vīzu.

Asociētā profesora Aivara Fogela sastādītajā juridisko terminu vārdnīcā skaidrots, ka "persona non grata" ir persona, kas nebauda cieņu, nevēlama persona. Parasti šis termins tiek lietots diplomātijā, paziņojot, ka turpmāk attiecīgā diplomāta un viņa ģimenes locekļu uzturēšanās rezidences valstī ir nevēlama.

24.februārī Augstākās tiesas (AT) Senāts atcēla iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara (LPP) pieņemto lēmumu 2004.gadā no Latvijas izraidīto Kazakovu iekļaut "melnajā sarakstā".

Tiesa uzskatīja, ka, pamatojoties uz cilvēktiesībām, iekšlietu ministram pirms Kazakova iekļaušanas melnajā sarakstā bija jāizvērtē viņa dzīves apstākļi Krievijā un vai būs iespējama saikne ar Latviju, jo viņš ir dzimis Latvijā, šeit dzīvo arī viņa māte. Tiesa arī uzskatīja, ka ministram bija jāizvērtē, vai Kazakova māte varēs bez šķēršļiem apmeklēt dēlu.

Ministrs nebija izvērtējis šos apstākļus, tādēļ tiesa uzskatīja, ka 2005.gada 8.novembrī pieņemtais lēmums ir nelikumīgs un atceļams ar tā pieņemšanas brīdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!