Foto: LETA
Lai varētu uzturēt Nacionālo bruņoto spēkus (NBS), nākamā gada konsolidācija vairs nebūtu jāattiecina uz aizsardzības jomu, un tās budžets būtu jāsaglabā virs 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bažas par Aizsardzības ministrijas (AM) finansējumu pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Pabriks norādīja, ka karavīri gaida NBS atkopšanos, jo pēc lielās budžeta griešanas visas tās programmas, kurās karavīri strādā, trenējas, darbojas, tikušas ļoti dramatiski samazinātas. Līdz ar to esot jautājums, vai karavīri spēj atrast sev pietiekami profesionālu pielietojumu. AM esot daži risinājumi, tomēr tie būtu jāpārrunā ar Finanšu ministriju, premjeru un koalīciju.

Ministrs plāno vērsties pie pozīcijas un opozīcijas politiķiem, lai panāktu aizsardzības budžeta turpmāku nesamazināšanu. "Finanšu ministrija arī mums ir piestādījusi rēķinu, cik viņi gribētu redzēt. Bet šis rēķins pagaidām ir samērā virspusējs - proporcionāls aprēķins visām ministrijām. Mēs [aizsardzības joma] esam proporcionāli ļoti daudz cietuši. Ļoti ceru, ka spēšu panākt izprati, ka nevaram mehāniski visiem samazināt tikai tāpēc, lai būtu solidaritāte," skaidroja Pabriks.

Pabriks arī norādīja, ka jautājums par aizsardzības budžeta samazinājumiem bijis ASV Republikāņu partijas senatoriem, kuri viesojušies Latvijā šā gada 20.aprīlī. ASV aizsardzības budžetam atvēl 5% no IKP, kaimiņvalsts Igaunija - 2%, kamēr Latvijā tas ir 1%.

"Tātad viņiem ir leģitīms jautājums, kāpēc mēs maksājam tika 1% no budžeta. Šeit nav runa par absolūtiem skaitļiem, bet par proporcionalitāti: 5% un 1% ir ļoti liela atšķirība," stāstīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!