Foto: DELFI
Aptuveni pussimts dažāda vecuma cilvēku piektdien pulcējās pie Ministru Kabineta ēkas, protestējot pret valdības lēmumu pārtraukt finansēt plānveida endoprotezēšanas operācijas.

Foto galerija

Piketētājiem rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Mēs negribam ciest sāpes!", "Gultā līdz nāvei", "Netaupiet uz invalīdu rēķina!", "Neklibais klibo nesapratīs".

Protestētāju vidū ir gan slimnīcas darbinieki, gan pacienti, bet vēl daži ir ieradušies, balstoties uz kruķiem, kā arī Pensionāru federācijas pārstāvji, un arī Saeimas deputāts Leopolds Ozoliņš. Pacientiem rokās bija sarkanas krāsas lapiņas, kas, kā portālam "Delfi" skaidroja viens no protestētājiem, simbolizējot pacientu asinis un nozīmējot pacientu solidaritāti.

Pie protestētājiem ieradās veselības ministre Baiba Rozentāle (TP), kura skaidroja, ka pilnībā plānveida operāciju veikšana netiks pārtraukta, un nelielā apjomā to joprojām turpinās veikt dažādās slimnīcās. Savukārt no 1.septembra visa operāciju rinda būs Traumatoloģijas un ortopēdijas centrā.

Ministre skaidroja protestētājiem arī to, ka pašreizējā situācija izveidojusies, jo bija ievērojami jāsamazina valsts budžeta izdevumi, pretējā gadījumā valsts nesaņemtu starptautisko aizdevumu un tad situācija būtu vēl sliktāka.

Ministre atzīmēja, ka plānotās reformas veselības aprūpes sistēmā un aģentūru likvidēšana ietaupīs līdzekļus un novirzīs tos plānveida operācijām. Tāpat ministre uzsvēra, ka viņa pārstāv ne tikai ārstu, bet arī pacientu intereses, un solīja rūpēties arī par cilvēkiem, kuriem nepieciešamas endoprotezēšanas operācijas.

Protesta pasākumā piedalījās arī mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, kurš asi kritizēja valdības lēmumus veselības aprūpes jomā, norādot, ka viņš jau pērn prognozējis šādu situāciju, taču valdība nav ieklausījusies.

"Diemžēl veselības aprūpes sistēma ir sagrauta... Tiek atņemtas pacientu tiesības un normālu veselības parūpi," sacīja Keris. Tāpat viņš noraidīja ministru izteikumus, ka valstij nav līdzekļu, un tādēļ nepieciešams samazināt plānveida operāciju skaitu. Viņaprāt, pastāv iespējas atrast naudu un arodbiedrībai pat ir zināms, kā to izdarīt.

Pasākums norit mierīgi, taču protestētāju vidū manāmi ari daži aktīvisti, kas aicina gāzt valdību. Viens no viņiem, pēc paša vārdiem, esot bijušais partijas "Par dzimteni" biedrs. Citi protestētāji gan nosodīja šādus aicinājumus, norādot, ka valdībai jāturpina darbs, taču taupīt uz pacientu rēķina nedrīkst

Protesta pasākumu uzrauga valsts un pašvaldības policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!