Foto: LETA

Pēc ilgām diskusijām par iespēju nodrošināt ikvienam iedzīvotājam trešo vakcīnas pret Covid-19 devu, Ministru kabinets otrdien tomēr lēma šādu iespēju sākotnēji paredzēt tikai personām ar slimības vai terapijas izraisītu augstu imūnsupresijas stāvokli.

Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska valdības sēdē skaidroja, ka ir vairākas situācijas, kad nepieciešama trešā vakcīnas deva, piemēram, cilvēkiem ar ļoti novājinātu veselību, kuriem vienīgajiem šobrīd ir rekomendēts saņemt balstvakcīnu. Tāpat viņa sacīja, ka papildus deva būtu nepieciešama situācijā, kad līdz šim izveidotā vakcīnu aizsardzība sāk samazināties. Tas būtu cilvēkiem, kuri pirmie vakcinējušies – mediķi, vecāka gadagājuma cilvēki, sociālo aprūpes centru darbinieki.

Zavadska sacīja, ka šo cilvēku vidū nav novēroti nopietni saslimšanas gadījumi."No reālās dzīves efektivitātes datiem neredzam nepieciešamību pēc trešās devas," stāstīja Zavadska.

Trešajā variantā papildus vakcīnas deva būtu nepieciešama, ja vakcīnas aizsardzība nav atbilstoša citiem Covid-19 saslimšanas paveidiem, kas šobrīd tā nav, norādīja Zavadska. Viņa uzsvēra, ka šobrīd nav pieejami dati par to, ka būtu nepieciešama trešā vakcīnas deva, kā arī nav pētījumu, kas sniegtu atbildes par iespējamām blakusparādībām pēc trešās devas saņemšanas.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) vēlējās zināt, vai tās valstis, kuras jau ir lēmušas par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu, ir pieņēmušas politisku lēmumu, nevis šos lēmumus balstījušas medicīnas ekspertu slēdzienos. Imunizācijas valsts padomes vadītāja uzsvēra, ka šie lēmumi ir politiski, nevis balstīti zinātnē un medicīnā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) stāstīja, ka Eiropā ir valstis, kuras noteikušas Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu, proti, 270 dienas pēc otrās vakcīnas pret Covid-19 saņemšanas, tāpēc ministrs vēlējās zināt, ko darīt tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri pēc Covid-19 sertifikāta derīguma termiņa iztecēšanas vēlēsies doties uz šīm valstīm.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piebilda, ka patlaban Latvija seko vienai autoritātei – Eiropas Zāļu aģentūrai, kas vēl nav rekomendējusi nodrošināt visiem iedzīvotājiem trešo vakcīnas devum, savukārt citas valstis šajā jautājumā jau pieņem konkrētus lēmumus. Premjers minēja Izraēlas piemēru, kur trešā vakcīnas deva tiek nodrošināta cilvēkiem sākot no 30 gadu vecuma.

Premjers secināja, ka Latvijai nav saprotama plāna par to, kā tiks nodrošināta trešā vakcīnas deva. "Vai mēs sekojam tikai un vienīgi Eiropas Zāļu aģentūras ieteikumiem vai tomēr darām ko citu?" vaicāja Kariņš. Viņš piebilda, ka ir valstis, kuras neseko tikai tam, ko saka Eiropas Zāļu aģentūra.

"Katra valsts un eksperti nonāk pie dažādiem slēdzieniem. Austrija balstās uz saviem ekspertiem, Lietuva – uz saviem, un mēs - uz saviem, kuri lielā mērā balstās Eiropas Zāļu aģentūras ieteikumos. Neizskaidrojamā lieta ir tā, kā eksperti dažādās valstīs var nonākt pie dažādiem slēdzieniem," sacīja premjers.

Zavadska neatkāpās no zinātnē balstītiem argumentiem un oponēja politiķiem, kuri sauca citu valstu piemērus, sakot: "Visas daudzās valstis, ko jūs minat, ir uzsākušas imūnsupresētiem pacientiem [vakcināciju ar trešo devu], bet plāno pārējiem, tāpat kā Latvija". Viņa uzsvēra, ka pašlaik tam nav pamatojuma, bet tas ir apsverams variants nākotnē, kad pamatojums būs.

"Vakcīnas nedod tad, kad gribas vai ir pārāk daudz, bet tad, kad ir pamatojums", uzsvēra Zavadska. Tāpat viņa sacīja, ka imunizācijas padomes citās valstīs balstās zinātniskos datos, nevis uz sajūtām, un neviena no padomēm pasaulē nav pateikusi, ka ir pamats rekomendēt trešās vakcīnas devas saņemšanu visiem.

Tāpat viņa noraidīja pārmetumus, ka Latvija vadās tikai pēc Eiropas Zāļu aģentūras lēmumiem. "Šobrīd neviena no valstīm nav pieņēmusi lēmumu par trešo devu tagad un visiem," pauda Zavadska.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) informēja, ka daļā valstu lēmums par trešo vakcīnas devu ir politisks, daļā valstu lēmums ir balstīts uz ekspertu ieteikumiem. Ministrs rosināja šodien vēl nepieņemt konkrētu lēmumu, bet vēl analizēt citu valstu praksi un konkrētus lēmumus pieņemt vēlāk. Vienlaikus Rinkēvičs pauda bažas par Latvijas iespēju "nogulēt" lēmuma pieņemšanu kā tas bija iepriekš ar vakcīnu pret Covid-19 iepirkumu.

Diskusijām noslēdzoties, ministri atbalstīja priekšlikumu sākotnēji tomēr paredzēt vakcīnas pret Covod-19 trešo devu personām ar slimības vai terapijas izraisītu augstu imūnsupresijas stāvokli. Vienlaikus ministri piekrita veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) priešlikumam uzdot VM tehniski un administratīvi gatavoties revakcinācijai arī citās pacientu grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!