Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēti divi potenciāli bīstami Covid-19 vīrusa paveidi, kuri vēl tiek pētīti, ceturtdien, 13. maijā, valdības sēdē sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Aizvadītajā nedēļā konstatēti divi varianti, kas saistīti ar pastiprinātu sabiedrības veselības uzmanību, kuriem nav vēl līdz galam pierādīts, bet tie varētu būt potenciāli bīstami, tāpēc turpinās to izmeklēšana, norādīja epidemiologs.

"Viens gadījums ir B.1.525, šis gadījums ir ievests un, visticamāk, cilvēks inficējās ASV," sacīja Perevoščikovs. Kā portālam "Delfi" paskaidroja SPKC, valsts, kurā pirmoreiz konstatēts šis paveids, ir Nigērija.

Otrs gadījums nav ievests, bet ir "vietējais gadījums", kas konstatēts Gulbenes novadā. Tas ir ASV celms B.1.1.429. Kā sacīja epidemiologs, tas ir sekundārais gadījums un notiek epidemioloģiskā izmeklēšana, jo inficēšanās avots vēl nav noskaidrots.

Prezentējot valdības sēdē jaunākos datus par veikto vīrusa paraugu sekvencēšanu, Perevoščikovs norādīja, ka Lielbritānijas Covid-19 paveids konstatēts aptuveni 87% gadījumu.

Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins valdības sēdē sacīja, ka pagājušajā nedēļā kopumā sekvencēti 465 Covid-19 testu paraugi, proti, 10% no pozitīvajiem testiem.

Analizējot epidemioloģisko situāciju, Perevoščikovs sacīja, ka situācija reģionos attīstās vienmērīgi, bet saslimstība vecuma grupās pārsvarā pieaug. Vismazākais pieaugums novērots vecuma grupā no 70 gadiem un vairāk.

Jau ziņots, ka saslimstība ar Covid-19 Latvijā šobrīd ir aptuveni tādā pašā līmenī, kā bija decembrī, kad veselības aprūpes nozarē tika izsludināta ārkārtējā situācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!