Augstākās tiesas (AT) Senāts piektdien pagarinājis apcietinājumu 186 personām. Par četriem ieslodzītajiem lūgtais drošības līdzekļa termiņa pagarinājums noraidīts, informēja AT priekšsēdētāja palīdze Baiba Dārzniece.
AT Senāts bija saņēmis tiesu lūgumus pagarināt apcietinājuma termiņu 133 lietās, kur lūgts pagarināt apcietinājumu 190 personām. Apcietinājuma termiņš krimināllietās, kas nav norīkotas izskatīšanai, pagarināts no pieciem līdz sešiem mēnešiem, bet izskatīšanai norīkotajās lietās - uz vienu līdz diviem mēnešiem. Ar kurjerpastu AT Senāta rīcības sēdes lēmumi ir nogādāti cietumos un tiesās.

"Pozitīvi vērtējams tas, ka likumdevējs paredzējis noteiktu termiņu, līdz kuram personas apcietinājumā tiek turētas bez tiesas sprieduma, un šāds termiņa ierobežojums disciplinēs tiesas, liekot rūpīgāk izvērtēt lietu izskatīšanas un noteikšanas laiku, kā arī nodrošinās cilvēktiesību ievērošanu," norādīja Dārzniece.

Viņa klāstīja, ka, pagarinot apcietinājuma termiņus, AT Senāts noteicis īsāko, tajā pašā laikā optimālāko laiku konkrētās lietas izskatīšanai un arī turpmāk Senāts rūpīgi izanalizēs katru lietu, kurā zemākas instances tiesa lūgs pagarināt apcietinājuma termiņu, prasot šī lūguma pamatojumu.

Jāatgādina, ka grozījumi kriminālprocesa kodeksā nosaka, ka krimināllietās par sevišķi smagiem noziegumiem, ja tie saistīti ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu, apcietinājuma kā drošības līdzekļa termiņu virs gada un sešiem mēnešiem var pagarināt AT Senāts.

Lielākoties termiņu pagarinājumi lūgti apsūdzībās par slepkavībām, laupīšanām, tas ir, par sevišķi smagiem noziegumiem, kas saistīti ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!