Mēneša laikā pieaugusi iedzīvotāju uzticība valdībai un Saeimai, liecina socioloģisko pētījumu firmas "Latvijas Fakti" novembrī veiktā aptauja. Ministru kabineta reitings visu iedzīvotāju vērtējumā novembrī salīdzinājumā ar oktobri palielinājies par 7,7 punktiem un no negatīva vērtējuma pieaudzis līdz 6,1 punktam. Savukārt Saeimas reitings audzis par 9,5 punktiem un sasniedzis 0,1 punktu.
Aptaujas rezultāti arī liecina, ka valdībai uzticas 51,2% no aptaujātajiem iedzīvotājiem, bet Saeimai - 48,3% aptaujāto. Tas ir attiecīgi par 4,2% un 5,3% vairāk nekā oktobrī.

Visaugstākais reitings starp institūcijām iedzīvotāju vērtējumā kā parasti ir radio, televīzijai un baznīcai, savukārt viszemākais - Valsts ieņēmumu dienestam, Privatizācijas aģentūrai un muitai.

Mēneša laikā būtiski samazinājies policijas reitings, bet palielinājusies uzticība arodbiedrībām.

Radio reitings audzis par 6,5 punktiem un sasniedzis 76,2 punktus, televīzijas - par 6,9 punktiem un sasniedzis 75,2 punktus, bet baznīcas popularitātes rādītājs palielinājies par 0,4 punktiem un novembrī ir 65,9 punkti.

Ceturtajā vietā pēc reitinga ir prese ar 57,4 punktiem jeb par 2,4 punktiem vairāk nekā oktobrī. Latvijas Bankas reitings audzis par 5,3 punktiem un sasniedzis 36,2 punktus, līdz ar to tāpat kā iepriekš ierindojot to piektajā vietā.

Novembrī pēc reitinga rādītājiem armija apsteigusi Zemessardzi, ierindojoties sestajā vietā ar 27,9 punktiem un atstājot Zemessardzi septītajā ar 27,4 punktiem. Abām institūcijām reitingi auguši attiecīgi par 6,6 un 0,7 punktiem.

Arī robežsardze līdz ar reitinga pieaugumu apsteigusi vietējo pašvaldību, ar 22,2 punktiem ierindojoties astotajā vietā un atstājot pašvaldību ar 16,9 punktiem devītajā vietā.

Robežsardzes reitings audzis par 7,6 punktiem, bet pašvaldībai - samazinājies par 1,9 punktiem.

Tāpat kā oktobrī desmitajā vietā pēc popularitātes ierindojusies Valsts kontrole ar 15,2 punktiem reitingā - tas ir par 6,4 punktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš. Vienpadsmitajā vietā ierindojusies arodbiedrība, kuras reitings palielinājies par 11,9 punktiem un sasniedzis 7,2 punktus. Jāatzīmē, ka novembrī šis reitinga pieaugums ir vislielākais starp institūcijām.

Divpadsmitajā vietā ierindojies Ministru kabinets, trīspadsmitajā - Saeima, savukārt četrpadsmitā ir tiesa ar -1,4 punktiem reitingā. Tiesas popularitātes rādītājs palielinājies par 0,6 punktiem.

Ceturtā nepopulārākā starp institūcijām ir policija, kuras reitings samazinājies par 10,1 punktu un noslīdējis līdz negatīvai atzīmei - -2 punktiem. Šis novembrī ir lielākais popularitātes kritums starp institūcijām.

Trešā nepopulārākā institūcija tāpat kā iepriekš ir Valsts ieņēmumu dienests, kura reitings gan ir palielinājies 7,4 punktiem un sasniedzis -5,1 punktu. Otrā nepopulārākā ir Privatizācijas aģentūra ar -19,9 punktiem reitingā, kas ir par 7,6 punktiem mazāk nekā iepriekš, bet visnepopulārākā institūcija ir muita ar -21,1 punktu reitingā. Jāatzīmē gan, ka arī muitas reitings ir palielinājies par 3,8 punktiem.

Aptaujā no 16. līdz 28.novembrim pēc stratificētās nejaušības izlases principa iekļauti 1029 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!