Pamestā zvēraudzētavā Ādažu pagastā pirmdien konstatēta amonjaka noplūde, kuru speciālistiem pagaidām nav izdevies apturēt, informēja Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes priekšnieka vietnieks Andris Kalniņš.
Noplūde konstatēta SIA "Ūdeles" teritorijā pirmdien ap plkst.13.30. Aizgriežot ventiļus, noplūdi no aptuveni divu tonnu rezervuāriem izdevies samazināt. Kalniņš stāstīja, ka noplūdi, visticamāk, izraisījuši metālu zagļi, kas pirmdien ielavījušies zvēraudzētavas kompresoru telpā un "mēģināja kaut ko noskrūvēt" no saldēšanas iekārtām.

Speciālistiem pirmdien noplūdi izdevās ierobežot, taču tā nebija pilnībā novēršama. Ādažu pagasta padome atradusi firmu, kas apņēmusies amonjaku no bojātajām tvertnēm izsūknēt. Par darbu maksās pašvaldība.

Pagaidām nav zināms ne noplūdušā amonjaka daudzums, ne videi nodarītais kaitējums. Kalniņš sacīja, ka amonjaks izplatījies arī ārpus telpām, taču tā koncentrācija gaisā nav sprādzienbīstama. Saulkrastu policijā pastāstīja, ka krimināllietu par notikušo, visticamāk, neierosinās, bet teritorijas īpašnieku varētu sodīt par nevērīgu īpašuma apsaimniekošanu.

Ādažu pagasta padomes priekšsēdētājs Normunds Breidaks pastāstīja, ka amonjaku no bijušās zvēraudzētavas iecerēts aizvest trešdien. Pašvaldība saņēmusi triju firmu priekšlikumus par bīstamās vielas izsūknēšanu un transportēšanu un līdz trešdienai izvēlēsies lētāko variantu. Breidaks sacīja, ka gāzes izsūknēšana un aizvešana varētu izmaksāt aptuveni 300 latu tonnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!